Posebno priložnost so ovekovečili s fotografijo. Foto: EPA
Posebno priložnost so ovekovečili s fotografijo. Foto: EPA

K-pop skupina BTS se bo tudi letos udeležila generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku, ki se bo posvetila "grajenju trdoživosti skozi upanje", z namenom, da si svet po covidu-19 končno opomore. Lani so se s sporočilom upanja in tolažbe oglasili le prek videa, letos pa se bodo dogodka udeležili v živo. Sedemčlanska skupina, ki jo sestavljajo Jin, SUGA, j-hope, RM, Jimin, V in Jungkook, je že zapustila domovino in je na poti v veliko jabolko, številni oboževalci pa so jim zaželeli varen polet. "Če verjamemo, da upanje obstaja, bomo našli pot. Smo proti rasni diskriminaciji in sovražnemu govoru," so pred odhodom zapisali na družbenih omrežjih.

Sorodna novica BTS nagovorili Združene narode: "Življenje gre naprej. Živimo naprej."

Pred kratkim so se sicer v tako imenovani Modri hiši, rezidenci voditelja Južne Koreje, srečali s predsednikom Moon Jae-inom, ki se bo tudi sam udeležil 76. generalne skupščine ZN-a. Glasbenike je imenoval za svoje posebne odposlance za prihodnje generacije in kulturo. Podelil jim je posebne certifikate, nalivna peresa, prvič pa so prejeli tudi diplomatske potne liste. "Skupina BTS je povzdignila narodno dostojanstvo, status k-popa in korejske kulture. Za to sem zelo hvaležen," je ob priložnosti povedal južnokorejski predsednik, poroča tiskovna agencija Yonhap.

Udeležbo sedmih članov so predlagali Združeni narodi sami, kot predstavniki mladih pa je njihovo poslanstvo predvsem ozaveščanje mlajših generacij o svetovnih težavah. Spregovorili bodo med drugim na sestanku SDG Moment of the Decade of Action, ki bo potekal 20. septembra, posvetil pa se bo utrjevanju truda mednarodne skupnosti, da bi dosegla cilje trajnostnega razvoja. Omenjeni bodo tudi načrti reševanja še nerešenih svetovnih izzivov, kot so revščina, lakota in podnebna kriza, predvajal pa se bo tudi nastop k-pop idolov.

Sedem članov se je po dobrem letu in pol znova podalo na letalo. Foto: EPA
Sedem članov se je po dobrem letu in pol znova podalo na letalo. Foto: EPA

S pesmijo Butter so pometli s konkurenco, čakata jih tudi pesem z zasedbo Coldplay in spletni koncert

"Vedno razmišljamo, kako lahko povrnemo vso ljubezen, ki jo prejmemo, in počaščeni smo, da nam je predsednik dal tako priložnost in odgovornost," je priznal RM, vodja glasbene skupine, ki se je skupščine prvič udeležila že leta 2018. Dodal je, da se bodo po tem, ko s svojo mladostniško zagnanostjo in strastjo uspešno opravijo nalogo, vrnili. Grammyjevi nominiranci so sicer na družbenih omrežjih pred odhodom delili svoje izkušnje zadnjih dveh let, med pandemijo covida-19, k temu pa so pozvali tudi svoje sledilce.

Dobili so tudi diplomatske potne liste. Za potovanje v okviru turneje bodo še vedno morali uporabljati navadne. Foto: EPA
Dobili so tudi diplomatske potne liste. Za potovanje v okviru turneje bodo še vedno morali uporabljati navadne. Foto: EPA

BTS, ki so dosegli kar 23 Guinnessovih rekordov in se tako uvrstili v Dvorano slavnih, se sicer letos lahko pohvalijo s številnimi dosežki, med drugim so se s pesmijo Butter kar devet tednov obdržali na vrhu glasbene lestvice Billboard Hot 100, tako pa so premagali Olivio Rodrigo in njeno pesem drivers license. V znak praznovanja so z Megan Thee Stallion izdali tudi priredbo uspešnice. Na prvo mesto lestvice so se člani zavihteli tudi s skladbo Permission to Dance, ki vsebuje koreografijo z znakovnim jezikom.

24. septembra naj bi luč sveta ugledal tudi projekt, ki so ga ustvarili v sodelovanju z rokersko zasedbo Coldplay – izšla bo pesem My Universe. Dan pozneje bodo nastopili na dobrodelni prireditvi Global Citizen, 24. oktobra pa bodo znova imeli spletni koncert, ki so ga naslovili BTS PERMISSION TO DANCE ON STAGE.