Cuba Gooding Jr. na zatožni klopi leta 2020. Foto: AP
Cuba Gooding Jr. na zatožni klopi leta 2020. Foto: AP

Obenem se je danes 54-letni igralec opravičil še dvema drugima ženskama, ki sta ga v preteklosti obtožili otipavanja. "Opravičujem se vsem, ki imajo občutek, da sem se jih dotaknil na neprimeren način. Sem zvezdniška figura. Prihajam v stike z ljudmi. Ne želim, da se počutijo prizadete ali da jim je neprijetno," je Gooding dejal v izjavi, ki je bila del poravnave v tri leta trajajočem sodnem postopku.

Kot je igralec še potrdil pred sodiščem, je resnično "poljubil natakarico na usta" brez njenega dovoljenja, ni pa priznal drugih dveh primerov spolnega napada.

Prva obtožba je v javnost prišla junija 2019, ko so Goodinga pridržali na podlagi prijave takrat 29-letne ženske, ki je dejala, da jo je igralec v nekem nočnem klubu v bližini Times Squara otipaval po prsih. V naslednjih mesecih sta se oglasili še dve ženski in ga obtožili napada – ena izmed njih je navedla, da jo je med strežbo v nekem lokalu na Manhattnu uščipnil v zadnjico in ji namenil več neprimernih pripomb, ki so namigovale na spolnost, druga pa je trdila, da jo je na silo poljubil.

Ker je priznal krivdo in sprejel pogojno kazen, ki med drugim vključuje pol leta obveznega svetovanja, povezanega z zlorabo alkohola in vedenjskimi težavami, se je sojenju v drugih dveh primerih izognil. Po šestih mesecih bo lahko Gooding celo umaknil svoje priznanje za kaznivo dejanje in priznal "zgolj" prekršek nadlegovanja.

Kot navaja AP, se je očitno taktika zavlačevanja, po kateri so posegli igralčevi zastopniki, obrestovala. Na začetku je bil Gooding namreč obtožen šestih primerov neprimernega vedenja, kar je kategorično zanikal, njegova ekipa zagovornikov pa je trdila, da je to pretiravanje, ki ga je spodbudil razmah gibanja #MeToo (#JazTudi), zaradi česar so bile "povsem vsakdanje geste" razumljene kot kazniva dejanja.

Ob začetku sodnega postopka je bilo predvideno, da bodo pričale vse tri oškodovanke, a si je po navedbah tožilstva sodnik Curtis Farber vmes premislil in dovolil pričanje le ene, zaradi česar so bili na tožilstvu prisiljeni razmisliti o poravnavi, je po poročanju AP-ja dejala tožilka Coleen Balbert in dodala, da "trdno verjamemo besedam vseh žrtev".

Poravnava pa ne pomeni, da Goodingu ne bo treba več na sodišče. Že nekaj let namreč proti njemu teče postopek zaradi posilstva, ki naj bi se zgodilo leta 2013. Ker se obravnav ni udeleževal, je sodišče julija izdalo sodbo v odsotnosti, nato pa je Gooding vendarle "našel" odvetnika, zaradi česar postopek še ni končan.