Dayana je s svojim blogom razburila mnoge človekoljubne organizacije. Foto: EPA
Dayana je s svojim blogom razburila mnoge človekoljubne organizacije. Foto: EPA
Dayana Mendoza in Crystle Stewart
Lepotički, ki sta si privoščili 'sproščujoč' dan v zloglasnem zaporu. Foto: EPA

Zapor v ameriškem vojaškem oporišču na Kubi, ki velja za simbol kršenja človekovih pravic, je najlepša "v vesolju", 22-letna Venezuelka, obiskala skupaj z mis ZDA, 27-letno Crystle Stewart.

"Miren kraj z lepimi plažami"
Čeprav je bil namen njunega obiska vse prej kot zabava, je očitno Dayana iz potovanja na Kubo "potegnila" prav to. Na svojem blogu je namreč zapisala: "Obisk zapora v Guantanamu je bil zame neverjetna izkušnja. Takoooooo sem se zabavala," je zapisala in nato opisala, da sta spoznali ameriško vojaško osebje in raziskovali zapor, ki je sicer obdan z bodečimi žicami, nadzornimi stolpi in minskimi polji. Poleg tega sta obiskali bar v oporišču, "od koder je čisto blizu do prekrasne plaže".

"Kar nisem želela oditi"
"S Crystle sva videli zaporniške celice in prostore, v katerih se zaporniki tuširajo, izvedeli, katere knjige berejo in kako se razgibavajo. Bilo je zelo zanimivo. Kar nisem želela oditi od tam, saj je Guantanamo tako miren, sproščujoč kraj, čudovito je," je zapisala misica, ki so ji krono nadeli lani v Vietnamu. "Na tem nepozabnem izletu sva spoznali tudi vojaške pse, ki so nama pokazali, kaj vse znajo. Vsi vojaki so bili prečudoviti."

Lepotički sta Guantanamo obiskali na povabilo ameriške organizacije za vojaško osebje, ki vodi program, s katerim dvigujejo moralo ameriškim enotam.

A. P.