Letos je dobil svojo zvezdo na Pločniku slavnih. Foto: AP
Letos je dobil svojo zvezdo na Pločniku slavnih. Foto: AP

Nicole Young je leta 2020 po 24 letih zakona vložila zahtevo za ločitev od Dr. Dreja, pri čemer je navedla obtožbe o nasilnem vedenju, ki jih je raper odločno zanikal. Po 18 mesecih pravnih postopkov se je par decembra 2021 ločil s poravnavo v višini 100 milijonov dolarjev. Zakonca pa naj bi že leta 2018 pomoč iskala pri psihiatru Charlesu J. Sophyju, ki je bil tako sprva njun zakonski svetovalec, med ločitvijo pa je prevzel tudi vlogo mediatorja in posredoval pri pogojih razveze.

Psihiater zdaj glasbenika toži. Trdi, da mu je Dr. Dre, čigar uradno ime je Andre Young, potem ko je "vestno delal", da bi mu pomagal razrešiti spore s takratno ženo Nicole, večkrat grozil. "Namesto da bi postopek mediacije obravnaval kot priložnost za ozdravitev, se je odločil, da se bo zaradi svojih frustracij glede mediacije znesel nad Sophyjem," je dejal tožnikov odvetnik Christopher Frost in dodal, da ga je zvezdnik februarja 2023 po več mesecih brez stika začel nadlegovati. Skoraj eno leto stalno pozno ponoči pošiljal sporočila, prisotni naj bi bili tudi ustrahovanje in nasilne grožnje ter homofobna retorika.

Leta 2016 z Nicole. Foto: AP
Leta 2016 z Nicole. Foto: AP

Glede na domnevni posnetek zaslona, ​​ki je vključen v dokumente, je Dre v prvem takem sporočilu napisal, da mu je neimenovana oseba povedala nekaj "motečega", čemur je sledila grožnja: "Za to boš moral plačati.” Sophy pravi, da mu je v dveh mesecih po tem prvem sporočilu zvezdnik večkrat pošiljal grozilna sporočila, v katerih je zdravnika obtoževal "etičnih kršitev" in mu grozil, da ga bo prijavil zdravstvenim regulatorjem. Zagotovil naj bi tudi, da "ne gre nikamor", dokler mu ne pojasni, zakaj je neimenovano osebo poskušal nagovoriti, da bi medijem o njem govorila negativne stvari, poroča Billboard.

Grožnje naj bi presegle besede

Sophy trdi, da "za temi neutemeljenimi in namišljenimi obtožbami ni nobene resnice" in da je poskušal ignorirati grožnje, vendar se je sčasoma začel bati za svojo varnost. "Young, vidna in močna osebnost v glasbeni industriji z dokumentirano zgodovino nasilja in zlorab, je izvedel vrsto nezakonitih dejanj, s katerimi je hotel ogrožati, ustrahovati, terorizirati in na koncu osebno in poklicno uničiti Sophyja," se glasi tožba, v kateri je zapisano, da so v neki točki grožnje presegle besedilna sporočila. Dre naj bi najel lažne agente FBI, ki so varnostniku, ki varuje vhod v ograjeno naselje, kjer živi psihiater, dejali, da se morajo z njim pogovoriti v njegovem domu.

"Ta incident ni bil naključje. To je bil preračunljiv, nezakonit poskus ogroziti njegovo fizično varnost in poslati nedvoumno sporočilo, da lahko Young doseže Sophyja tudi v svetosti svojega doma," so poudarili tožnikovi odvetniki, ki so dodali, da se je posledično ta zbal za svoje življenje in "se zatekel k skrajnim varnostnim ukrepom" – najel naj bi zasebno varovanje in začel nositi neprebojni jopič.

Njegovi odvetniki pravijo, da je Drejevo ravnanje na koncu "prisililo Sophyja, da poišče zaščito" na sodišču. "Ne uživa v tem, da toži nekdanjega klienta," so poudarili odvetniki svetovalca, ki naj bi Youngu želel le pomagati pri družinskem nesporazumu, in pristavili, da nihče ne bi smel živeti v nenehnem strahu.

Dre je obtožen nadlegovanja in namerne povzročitve čustvene stiske ter kršitve kalifornijskega zakona, ki prepoveduje uporabo sile ali grožnje z nasiljem za poseganje v državljanske pravice nekoga. Tožba tudi trdi, da so nekatere grožnje temeljile na spolni usmerjenosti terapevta, kar pomeni, da so kršile kalifornijski zakon o zločinih iz sovraštva. Tako Sophy zahteva prepoved približevanja, pa tudi denarno odškodnino, ki naj bi znašala najmanj 10 milijonov dolarjev.

Dre naj bi zahteval preklic njegove zdravniške licence

Drejev odvetnik Howard King meni, da je tožba le maščevanje, ker se je Dre zaradi domnevnega Sophyjevega "zanemarjanja dolžosti in neverjetne nesposobnosti" med ločitvijo zaupno pritožil na kalifornijski Osteopatski medicinski odbor in zahteval preklic njegove zdravniške licence.

Sophy naj bi se namreč "vsilil" v ločitev in obenem "zdravil" tudi otroke zakoncev. "Ko se je razkrilo, da je enega od njunih otrok spodbujal, naj se postavi na Youngovo stran, in celo spodbujal sina, naj medijem postreže z lažnimi obtožbami, da bi izsilil finančno poravnavo, ki jo je priporočil, so ga odpustili," pravi King, ki je še pristavil, da gre za "obupano" tožbo.

Po njegovih trditvah je mediator zavračal kakršne koli poskuse zdravniške komisije, da bi raziskala te trditve, njena "zanka pa se mu zdaj vedno bolj zateguje okoli vratu".