Tako kot Archie tudi drugi otrok Susseških najbrž ne bo imel plemenitega naziva. Čeprav bo najbrž ameriški državljan, pa mu bo nekoč (ko bo na prestol sedel njegov dedek Charles) vseeno pripadla pravica biti imenovan princ. A po drugi strani ni prav verjetno, da bi se njegovi starši s tem strinjali.  Foto: EPA
Tako kot Archie tudi drugi otrok Susseških najbrž ne bo imel plemenitega naziva. Čeprav bo najbrž ameriški državljan, pa mu bo nekoč (ko bo na prestol sedel njegov dedek Charles) vseeno pripadla pravica biti imenovan princ. A po drugi strani ni prav verjetno, da bi se njegovi starši s tem strinjali. Foto: EPA

Po ameriški zakonodaji je vsak otrok, rojen v ZDA, upravičen do državljanstva, ker pa je Meghan že tako Američanka, verjetno ni dvomov, da bo drugi otrok para, ko se rodi, tudi uradno Američan. To dejstvo je sicer kar precej vznemirilo britanske medije, ki so s Susseškima že tako v pravi medijski (in sodni) vojni.

Sorodna novica "Neznosna bolečina" Meghan in Harryja po spontanem splavu

Zakonca Sussex, ki sta se lani sicer odpovedala kraljevim dolžnostim in po trdih pogajanjih s Harryjevim očetom, valižanskim princem Charlesom, in kraljico Elizabeto, tudi nazivoma njuni kraljevi visočanstvi – ne moreta pa se odpovedati vojvodstvu (tega jima lahko kraljica zgolj odvzame, a glede na to, da je Harry njen vnuk, se to najverjetneje ne bo nikoli zgodilo) –, sta novico o tem, da pričakujeta drugega otroka, kot je znano, s svetom delila na valentinovo.

Medijem sta ob izjavi za javnost, v kateri sta zapisala, da bo "Archie kmalu veliki brat", zaradi česar sta "presrečna", posredovala tudi romantično črno-belo fotografijo, ki jo je posnel Meghanin dobri prijatelj, fotograf Misan Harriman, sicer tudi prvi temnopolti fotograf, ki je posnel naslovnico za britansko izdajo Vogua. Ta je v pogovoru za Guardian razkril, da je fotografijo posnel na daljavo, s svojim iPadom, in da sta Harry in Meghan sama izbrala "prizorišče", torej vrt svoje vile v Los Angelesu.

Sorodna novica "Archie bo kmalu veliki brat" – Meghan in Harry pričakujeta drugega otroka

Poudaril je še, da ga veseli, da sta zakonca Sussex izbrala prav njega in mu tako omogočila, da je sodeloval pri širjenju tako čudovite novice.

Susseška sicer nista razkrila, kdaj naj bi se dojenček rodil, a sodeč po Meghaninem okroglem trebuščku na novico o rojstvu ne bo treba čakati dolgo. Otrok bo 10. oz. 11. pravnuk oz. pravnukinja kraljice Elizabete II. (odvisno od tega, kdaj se bo rodil/-a, svojega tretjega otroka namreč spomladi pričakuje tudi Harryjeva sestrična Zara Tindall), najverjetneje pa – tako kot njegov ali njen starejši brat Archie – ne bo imel/-a kakšnega posebnega naziva.

Sorodna novica 100 let dinastije Windsor ali kako pomemben je (angleški) priimek

Tako kot Archie tudi drugi otrok najbrž ne bo imel naziva

Že pri Archieju sta se namreč Harry in Meghan odločila, da se v njegovem imenu odpovesta plemenitemu nazivu. Tega bi mu kraljica lahko podelila in praviloma to tudi stori, če se otrokovi starši ne odločijo drugače. Archie je tako zgolj navaden malček, brez naziva lord, a s precej opaznim priimkom (Mountbatten-Windsor). Ob rojstvu mu sicer ni samodejno pripadel naziv princa ali njegovega visočanstva, saj imajo tega po odloku kralja Jurija V. zgolj valižanski princ in njegovi sinovi oz. hčerke – tudi Harry je še vedno princ, saj gre za njegovo "rojstno pravico".

A ko bo kralj postal njegov dedek Charles in bo celotna generacija eno koleno bližje prestolu, mu bo samodejno pripadla tudi možnost tega naziva, a po drugi strani ni prav verjetno, da se bo to na koncu tudi zgodilo, saj v takih primerih monarh upošteva želje svojih potomcev.

Otrok bo, ko se bo rodil, osmi v vrsti za prestol (ne glede na to, ali bo deček ali deklica), za svojim starejšim bratom, ki je sedmi, in očetom, ki je šesti. To se, kljub odhodu Susseških iz ožje kraljeve družine in selitvi v ZDA, ne bo spremenilo, dokler se vmes ne vrinejo potomci Willamovih otrok. Ko odrastejo, seveda.

Oprah dobila prvi intervju s Harryjem in Meghan

Harry in Meghan bosta dala svoj prvi intervju, odkar sta lani pretrgala vse uradne stike s kraljevo družino. Ekskluzivni pogovor si je uspelo zagotoviti Oprah Winfrey, intervju pa bo ameriška TV-mreža CBS predvajala 7. marca.

"Winfreyjeva se bo z Meghan pogovarjala o širokem naboru tem, od tega, kako je nekdanja igralka postala del kraljeve družine, zakonu, materinstvu, dobrodelnosti in do tega, kako se spopada z življenjem pod nenehnimi pritiski javnosti," so sporočili iz CBS-a. "Pozneje se jima bo pridružil princ Harry, pogovarjali pa se bodo o njuni selitvi v ZDA ter njunih upih in sanjah za prihodnost s prihajajočim novim članom družine."