Karlov kronanjski kiš. Foto: Buckinghamska palača
Karlov kronanjski kiš. Foto: Buckinghamska palača

Izbira priložnostne jedi ob kronanju je bila vse od Elizabetinega kronanja pred skoraj 70 leti (dobro leto po tem, ko je sedla na prestol) eden ključnih poudarkov praznovanja, tudi vseh njenih poznejših okroglih jubilejev – od srebrne in zlate do diamantne in platinaste obletnice vladanja.

Zato je bilo skoraj samoumevno, da si bo pred svojim kronanjem slavnostno jed izbral tudi novi kralj Karel III., poznavalci pa so z zanimanjem čakali, kakšen kulinarični poudarek bo dal svoji zasedbi prestola. In kralj ni razočaral.

Z ženo Camillo sta namreč izbrala t. i. kronanjski kiš (angl. coronation quiche), slano pito z nadevom iz špinače, boba in pehtrana, kar je povsem v skladu z monarhovim življenjskim slogom in siceršnjimi okoljskimi prepričanji.

Kot so zagotovili v Buckinghamski palači, se da jed "hitro in enostavno prilagoditi različnim okusom in kulinaričnim preferencam", zato so prepričani, da bo jed na vsaki mizi ob številnih praznovanjih ob kronanju, ki se bodo prvi majski konec tedna odvila na Otoku in širše.

"Kiš v globljem modelu, s hrustljavim in lahkotnim krhkim testom ter z nežnimi okusi špinače, boba in svežega pehtrana. Privoščite si ga toplega ali hladnega, z zeleno solato ali kuhanim mladim krompirjem," so kronanjsko jed predstavili na spletni strani palače, ob tem pa objavili še videoposnetek kraljevega kuharja med pripravo jedi in podroben recept za njeno pripravo.

Poznavalcem ob tem ni ušlo, da je jed povsem brezmesna. Karel III. namreč prisega na ekološko pridelano hrano, se izogiba mlečnim izdelkom in mesu (menda ga je, a največ dvakrat na teden, pri čemer pa ne je mesa s farm), večino njegovega jedilnika pa sestavljata sadje in zelenjava v vseh oblikah. Nedavno je dvor objavil razpis za mojstra veganske kuhinje v palači, zaradi česar se je na Buckinghamsko palačo usulo veliko vprašanj, ali je Karel III. vegan. Jasnega odgovora javnost ni dobila.

Kot smo že poročali, bo kralj kronan 6. maja v Londonu, v zadnjih tednih pa palača postopoma sporoča javnosti podrobnosti o – menda precej manj razkošnem – obredu, s čimer skuša vzbuditi večje zanimanje za dogodek. A, kot kaže, Britancev kronanje 74-letnega kralja ne zanima prav dosti.