Marilyn Manson se je pod plazom obtožb zaradi spolnega nasilja znašel pred dvema letoma. Ves čas je zatrjeval, da gre za
Marilyn Manson se je pod plazom obtožb zaradi spolnega nasilja znašel pred dvema letoma. Ves čas je zatrjeval, da gre za "neverjetne izmišljotine" in da bo čas gotovo pokazal, da niso resnične. Foto: Reuters

Ashley Morgan Smithline je v pisni izjavi, ki jo je na višje sodišče v Los Angelesu vložila v četrtek, zapisala, da se je pred leti na kratko zapletla z glasbenim zvezdnikom, desetletje pozneje pa so jo z manipulacijo prepričali, da je bila spolno napadena, kar pa zdaj obžaluje, zato izjave umika.

"Novembra 2010 sem imela kratko, konsenzualno zvezo z Brianom Warnerjem, ki je poznan tudi kot Marilyn Manson. Takrat sem iz Tajske, kjer sem živela, za kratek čas prišla v Los Angeles," je svojo izjavo začela Ashley Morgan Smithline in nadaljevala: "Deset let pozneje sem podlegla pritiskom Evan Rachel Wood in njenih sodelavcev ter obtožila g. Warnerja posilstva in spolnega napada, čeprav to ni bilo res."

Evan Rachel Wood, Morgan Smithline in še nekaj drugih žensk je pred dvema letoma Mansona skupaj obtožilo spolne zlorabe oz. napada, Wood pa je leto pozneje v dokumentarnem filmu med drugim dejala, da jo je glasbenik leta 2007 med snemanjem videospota "v bistvu posilil". Zaradi obtožb je pevec ostal brez podpore svoje založbe, zapustil ga je dolgoletni menedžer, odrekli pa so se mu tudi producenti televizijske oddaje American Gods.

Zmanipulirana, da je verjela, da je bila napadena

Kot je v izjavi razložila Morgan Smithline, jo je Wood ali pa njena prijateljica, umetnica Illma Gore, leta 2020 povabila na srečanje, na katerem so bile tudi druge ženske, ki so bile v preteklosti v zvezi z Warnerjem. "Spomnim se, da me je (Wood, op. a.) večkrat vprašala, ali sem bila v obdobju zveze kdaj bičana, priklenjena, zvezana, porezana, napadena med spanjem, pretepena ali posiljena. Rekla je, da so se te stvari dogajale njej in drugim ter da je bil v obdobju, ko je bila gdč. Wood z njim v zvezi, vsak trenutek boj za preživetje. Ko sem rekla, da se meni te stvari niso zgodile, se spomnim, da mi je gdč. Wood dejala, da tudi če se ne spomnim, to še ne pomeni nujno, da se ni zgodilo," je zdaj navedla v izjavi in dodala: "Čeprav sem na začetku vedela, da meni teh stvari g. Warner ni storil, sem sčasoma začela dvomiti o tem in se spraševala, ali mi jih morda je."

Kot je še dodala, je tudi ena od Mansonovih domnevnih žrtev Esmé Bianco, ki je januarja letos izjavo umaknila, vztrajala, "da je zgolj potlačila te spomine". Wood, Gore in še nekaj drugih je nato marca 2022 vložilo tožbo proti zvezdniku, prav v povezavi s to tožbo pa je zdaj Morgan Smithline vložila omenjeno izjavo.

Izjavo naj bi v njenem imenu objavila Gore

Kot je po poročanju Los Angeles Timesa še razložila manekenka, sta Wood in Gore prevzeli celotno komunikacijo z javnostjo in odvetniki, celotno izjavo o napadu, ki je bila objavljena na njenih družbenih omrežjih, naj bi spisala Gore in jo nato – ko ji je Morgan Smithline posredovala geslo svojega profila na Instagramu – tudi objavila.

Kazenska ovadba vložena brez njenega vedenja

Morgan Smithline je ob tem nadaljevala, da je bil v dogajanje vpleten tudi odvetnik Jay Ellwanger (ki je takrat zastopal tudi Esmé Bianco), saj je brez njenega vedenja (a v njenem imenu) proti glasbeniku vložil kazensko ovadbo, ob tem pa jo skušal prisiliti, da bi nastopila v televizijski oddaji View in svojo zgodbo "zaupala" reviji People. Ko je ugotovila, da je Ellwanger vložil tožbo, ga je odpustila, sodni postopek pa se je končal januarja, ko se Morgan Smithline načrtno ni udeležila nadaljevanja postopka na sodišču oz. ni želela določiti novega zastopnika. "Nikoli nisem nameravala vložiti kazenske ovadbe proti g. Warnerju, niti nimam tega namena zdaj, saj me ni nikoli napadel ali me zlorabil," je zatrdila.

"Ko gledam nazaj, imam občutek, da sem bila zmanipulirana od gdč. Wood, gdč. Gore, gdč. Bianco in g. Ellwanger," je še sklenila svojo izjavo.

Evan Rachel Wood je zavrnila trditve, da je koga v kaj silila ali z njim manipulirala, ob tem pa namignila, da je Ashley izjavo podala zaradi groženj. Foto: EPA
Evan Rachel Wood je zavrnila trditve, da je koga v kaj silila ali z njim manipulirala, ob tem pa namignila, da je Ashley izjavo podala zaradi groženj. Foto: EPA

Predstavniki Evan Rachel Wood: Ashley se je ustrašila groženj

Evan Rachel Wood je vse trditve Morgan Smithline odločno zavrnila. "Evan ni nikoli pritiskala na Ashley ali z njo manipulirala. Ashley je bila tista, ki je prva stopila v stik z Evan glede zlorabe, ki jo je utrpela. Žal vse kaže, da so Ashley nadlegovanje in grožnje, ki jih je dobivala vse od vložitve tožbe, prisilile, da je spremenila svoje pričevanje," so za Los Angeles Times zapisali predstavniki igralke.

Precej zadovoljnejši pa so v taboru Marilyna Mansona. "Ves čas smo govorili, da gre za usklajeno kampanjo #MeToo laži proti Brianu Warnerju. /.../ Ranljive ženske so izkoriščali brezvestni posamezniki, ki so si želeli zgraditi prepoznavnost ali pa so želeli osebno maščevanje. Tole podpisano pričevanje to dokazuje," so zapisali zastopniki šokrokerja.

Kot je znano, sta bila danes 54-letni Manson in skoraj dvajset let mlajša Wood v zvezi od leta 2007 do 2010, igralka pa je med drugim zatrdila, da je glasbenik do nje pristopil že, ko je bila najstnica, nato pa z njo več let psihično manipuliral, jo zlorabljal in posilil.