Hari Mata Hari je svetoval Evi, naj se samo skoncentrira na svoje tri minute na odru. Foto: Uradna Facebook stran Eve Boto/RTV SLO
Hari Mata Hari je svetoval Evi, naj se samo skoncentrira na svoje tri minute na odru. Foto: Uradna Facebook stran Eve Boto/RTV SLO
Hari Mata Hari
Hari Mata Hari verjame v uspeh slovenske predstavnice in pesmi. Foto: EPA
Hari Mata Hari
Hari Mata Hari se je evrovizijskemu občinstvu predstavil leta 2006 s pesmijo Lejla. Foto: EPA
Mateja in Martina Majerle, Sandra Feketija, Eva Boto, Ana Bezjak in Katja Koren
Pred slovensko delegacijo, ki jo sestavljajo Mateja in Martina Majerle, Sandra Feketija, Eva Boto, Ana Bezjak in Katja Koren, so usodni dnevi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Vladimir Graić
Hari Mata Hari je pesem spisal skupaj z Vladimirjem Graićem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Eva Boto
Slovenske predstavnice na Evroviziji čaka veliki nastop v četrtek. Foto: Uradna Facebook stran Eve Boto/RTV SLO

"Številni govorijo, da gre za kuhinjo, prirejanje rezultatov in da ni pomembno, kako si dober. Jaz pa ne mislim tako. Jaz pravim, da ima vsak svoje tri minute in v teh treh minutah ti nihče ne more nič, če si ti sam svoj. Samo skoncentrirati se mora, da tiste tri minute izkoristi maksimalno in zablesti," je za MMC dejal Hari Mata Hari. Priljubljeni pevec na ozemlju nekdanje skupne države je stari znanec evrovizijskega odra, saj je pustil na njem močan vtis s pesmijo Lejla iz leta 2006.

Bil je tudi v igri za letošnji nastop na Evroviziji, toda skupaj z nacionalno televizijo Bosne in Hercegovine niso našli skupnega jezika, kar je privedlo do tega, da je glasba za pesem Verjamem odšla v roke Eve Boto.

Več pa si lahko preberete spodaj.


Hari Mata Hari, za vse tiste, ki še tega ne vedo: kako se je pravzaprav začelo vaše sodelovanje s slovensko delegacijo za letošnjo Evrovizijo?
Povsem spontano. Graić in jaz - dve veliki zvezdi Evrovizije, namreč Vladimir Graić je avtor pesmi Molitva, Hari Mata Hari pa je po mnenju številnih ena izmed največjih zvezd Evrovizije - sva delala potencialno pesem, s katero bi se lahko jaz predstavil še enkrat na Evroviziji. Delala sva pesem. Nato pa smo jo ponudili Evi Boto in njeni ekipi ter naredili čudovito povezavo. Vse je izpadlo zelo spontano.

Kako to, da se vi niste odločili za ponovni nastop na Evroviziji?
Tu so številni dejavniki, ki so posledica mojih napak in napak nacionalne televizije Bosne in Hercegovine. Tokrat nismo našli skupnega jezika. A to ne pomeni, da ga ne bomo tudi v prihodnjih letih.

Kako ste pravzaprav v teh zadnjih mesecih pomagali Evi in njeni ekipi?
Precej smo delali za njeno novo različico pesmi, oblikovali njen nastop - konec koncev gre za širšo avtorsko ekipo. Upam, da bo Eva zasijala in da bo razveselila obraze vseh nas.

Katere nasvete ste ji dali?
Pojasnil sem ji - izhajajoč iz svoje izkušnje, da je najpomembneje, da je človek sproščen. Številni govorijo, da gre za kuhinjo, prirejanje rezultatov in da ni pomembno, kako si dober. Jaz pa ne mislim tako. Jaz pravim, da ima vsak svoje tri minute in v teh treh minutah ti nihče ne more nič, če si ti sam svoj. Samo skoncentrirati se mora, da tiste tri minute izkoristi maksimalno in zablesti. Ona dobro poje in ima elemente, kar bi lahko zablestelo na takšnem izboru.

Kaj se pravzaprav dogaja, ko izvajalec pride na samo mesto Evrovizije?
To je 15 dni napornih vaj. Vsak dan po dve vaji maske, oblačil ... Vmes so še zabave. Ampak gre za zmes obojega: dela in zabave.

Katera pesem izmed predstavnic, ki prihajajo z ozemlja nekdanje skupne države, vam je najbolj všeč?
Najbolj pesem Eve Boto.

Kaj pa drugi?
Dobri so. Maja Sar iz BiH-a ima edinstveno pesem. Željko standardno dober, Kaliopi je odlična, Nina Badrič ... Vsi so odlični.

Večina izmed naštetih zgoraj - z izjemo Maje Sar - bodo vaši gostje na prihajajočem koncertu v Križankah. Kako to, da ste ga preselili iz Cankarjevega doma?
Ker je Cankarjev dom - dom kulture, ampak je to prostor za bolj resno občinstvo. Križanke pa so magičen odprti prostor, kjer se lahko združijo različne generacije. Pa tudi večji od Cankarjevega doma, tj. Linhartove dvorane. Mogoče kdaj drugič priredim kakšen drugačen koncert tam.

Je to tisto najboljše, kar ostane izvajalcu, potem ko se vrne z Evrovizije?
Evrovizija ni center mojega sveta v moji karieri. Jaz sem najprej začel svojo kariero v studiu RTV Slovenija, ki je bil najboljši na svetu. Tako da smo mi stara znamka, naš največji uspeh je bil v 90. letih in ne na Evroviziji. Tam je prišel drugi val uspeha - po celih 15 letih. Evrovizija je tako velika promocija - veliki televizijski šov - ampak sam nastop ne more posamezniku prinesti svetovne slave. To naredi dolgoletno delo. Evrovizija lahko predstavlja le majhno promocijo. Največ pa prinese h karieri na področju iz regije, iz katere prihajaš. In to mi je prinesla na tleh Slovenije, Srbije, Hrvaške in drugih držav.

Zadnje čase spremljamo pojav, ko se na Evroviziji pojavijo mlade zvezde, katerim glavni cilj je uresničen z nastopom na izboru. Potem pa po izboru ostanejo nekje ob strani, nikogar več ne zanimajo.
Evrovizija daje samo priložnost novim mladim izvajalcem. Sreča na našem ozemlju je v tem, da so Evrovizijo vzeli resneje. Tako da se regionalne zvezde hočejo tam predstaviti, ker je to velika podpora lastnim karieram. Ena promocija albuma ni nikakor tako velika kot nastop na Evroviziji.

Kaj je najpomembneje, da naredi Eva prave poteze na velikem odru?
Mora se samo skoncentrirati, da bo spektakularna tiste tri minute, in pusti drugim, da naredijo svoje delo. Ona je premlada za tiste šahovske poteze. Ona mora samo vsa svoja čustva vnesti v tiste tri minute.