Večer je (v nasprotju s siceršnjo kraljevsko tradicijo) minil v precej sproščenem vzdušju. Foto: EPA
Večer je (v nasprotju s siceršnjo kraljevsko tradicijo) minil v precej sproščenem vzdušju. Foto: EPA

Že v soboto smo poročali o največjem dogodku na Švedskem v zadnjih desetletjih - o poroki prestolonaslednice Victorie, ki si jo je v živo ogledalo okoli 1.100 povabljencev, prek televizijskih sprejemnikov in na ulicah Stockholma, kjer so bili razpostavljeni veliki TV-zasloni, pa še veliko več.

Po vožnji s kočijo po središču švedske prestolnice sta se mladoporočenca vkrcala na kraljevo ladjico in se odpeljala do kraljeve palače, kjer sta nevestina starša, kralj Carl XVI. Gustav in kraljica Silvija, pripravila poročno večerjo, na katero so bili vabljeni najožji prijatelji in sorodniki, predstavniki kraljevih hiš Evrope in Bližnjega vzhoda, predstavniki švedske vlade in vlad sosednjih držav idr.

Skupaj 558 ljudi je tako pričakalo mladoporočenca na balkonu kraljeve palače in jima nato srečo zaželelo še na zabavi, ki je trajala do zgodnjih jutranjih ur.

Za Victorio se je vlekla petmetrska vlečka
Po poroki so na spletni strani švedske kraljeve družine objavili tudi podrobnosti o poroki - nevesta je tako (po pričakovanjih) nosila obleko švedskega oblikovalca Pära Engshedna iz svile in satena ter skoraj petmestrsko vlečko.

Glavo ji je krasila tradicionalna tiara iz biserov, diamantov in zlata, ki jo je na svoji poroki pred natanko 34 leti nosila tudi Victorijina mati, kraljica Silvija, še pred njo pa sta tiaro za poroko izbrali tudi princesi Birgitta (leta 1961) in Désirée. Tiara je sicer pomemben del družinske (poročne) dediščine, saj naj bi jo leta 1809 francoski cesar Napoleon podaril svoji (prvi) ženi Josephine, ta pa jo je kasneje podarila vnukinji Josefini, ko se je (na isti dan, 19. junija) leta 1823 poročila s takratnim švedskim prestolonaslednikom Oskarjem.

Tradicijo so spoštovali tudi pri izbiri oblačil za družice in nosilce prstanov - deklice so nosile popolnoma bele obleke, okrašene z biseri, dečki pa mornarsko opravo, kar je značilno za dinastijo Bernardotte, ki Švedski vlada že natanko 200 let.

Več utrinkov s poročne večerje si lahko ogledate v galeriji spodaj.