Vrtnar pripravlja cvetlične aranžmaje na mostu Strombridge, ki vodi do kraljeve palače v Stockholmu. Foto: EPA
Vrtnar pripravlja cvetlične aranžmaje na mostu Strombridge, ki vodi do kraljeve palače v Stockholmu. Foto: EPA
Stockholmska katedrala
Stockholmska katedrala je trenutno zaprtra za javnost, saj tam potekajo še zadnje priprave na poroko. Foto: EPA
Princesa Victoria, Daniel Westling
Obleka, ki jo je princesa nosila ob razglasitvi zaroke, je delo Para Engshedna, ki bo najverjetneje izdelal tudi poročno obleko. Foto: EPA

Ljubitelji iger na srečo tako lahko stavijo na to, da bo v soboto deževalo, in na to, da bo sijalo sonce - za zdaj (po stavah na spletnem portalu Unibet) kaže, da je za obe možnosti približno enaka verjetnost. Spletna stran Betsson se sicer malo bolj nagiba k dežju.

Ob tem se je bil primoran oglasiti tudi švedski inštitut za vremenoslovje, kjer so zatrdili (in ne stavili), da bo 19. junija popoldne rahlo pihal veter, temperature pa bodo okoli 17 stopinj Celzija. Na inštitutu so se še malo pošalili in zapisali, da so popolnoma prepričani tudi, da bo v soboto sonce v Stockholmu vzšlo ob 3.30 in zašlo ob 22.07.

A vreme je še najmanj nenavadna stvar, povezana s poroko švedske prestolonaslednice Victorie in Daniela Westlinga, na katero je mogoče staviti. Na spletni strani Betsson lahko namreč vsi ljubitelji stav napovejo, katere besede bodo našle svoje mesto v posebnem nagovoru kralja Carla XVI. Gustava mladoporočencema.

Bo omenil vnuke ali Danielov rojstni kraj?
Možnosti, da bo omenil vnuke, so 1,25 : 1, precej verjetno je tudi, da bo rekel "ustvarjena drug za drugega " (1,75 : 1), malo manj verjetno pa je, da bo omenil ženinov rojstni kraj Ockelbo (3 : 1). Če bo švedski kralj v svojem nagovoru mogoče izgovoril besede "preprosto kliknilo je" (10 : 1) ali omenil svetovno prvenstvo v nogometu (50 : 1), pa bo to tistim, ki so pripravljeni na staviti ravno na te besede, prineslo malo večji kupček denarja.

Še manj verjetno (oz. skoraj neverjetno) je, da bo kralj v govoru omenil nekdanjega zaročence svoje mlajše hčerke Madeleine Jonasa Bergströma (1000 : 1), ki je na dvoru, odkar se je izkazalo, da princeso vara, zaradi česar je Madeleine zaroko razdrla, nezaželen. Na spletni strani Ladbrokes pa zbirajo stave glede kraja, kjer bosta sveže poročena Victoria in Daniel preživela medene tedne. Trenutno najbolje kaže Havajem, sledita pa Brazilija in Bali.

Stavite lahko tudi na Volva. Pa čeprav se bosta peljala v kočiji.
Hazarderji lahko na isti spletni strani celo ugibajo, v katerem avtomobilu se bosta mladoporočenca odpeljala izpred katedrale (za zdaj najbolje kaže domačemu volvu, sledita porsche in BMW), čeprav je znano, da se bo kraljevi par po poroki izpred katedrale po središču mesta popeljal s kočijo. Edino, na kar bi bilo morda smiselno staviti, je, ali bodo konji vlekli odprto ali zastekleno kočijo - to je namreč odvisno od vremena, zato se bodo glede tega v palači odločili zadnji hip.

Bo obleka delo Para Engshedna?
Večina podrobnosti tako poročnega obreda kot poznejšega slavja sicer ostaja skritih. Tiskovni predstavniki palače so pojasnili, da bodo vse podrobnosti po poroki na voljo na spletni strani kraljeve družine, vključno s tem, kaj bo na jedilnem listu na poročnem banketu, in tem, kdo je princesi izdelal obleko. Švedski mediji ugibajo, da bo najverjetneje nastala pod prsti modnega oblikovalca Para Engshedna, ki je izdelal tudi obleko, ki jo je prestolonaslednica nosila februarja 2009 ob razglasitvi zaroke, in še nekaj drugih slavnostnih oblek, v katerih je blestela Victoria.

Večji del priprav je sicer že pri koncu - obnovljene so freske nad kamnitimi stebri v stockholmski katedrali in oltar iz 17. stoletja. Do sobote bo katedrala sicer zaprta za obiskovalce, saj tehniki švedske televizije SVT pripravljajo vse potrebno za neposredni prenos poročnega obreda, cvetličarji pa že cvetlične aranžmaje in jih razporejajo po cerkvi.

Pločniki se svetijo, na gredah cveti
Tudi mesto Stockholm se je na poroko dobro pripravilo. Vse cvetlične grede so zasadili s svežimi rožami in tiste ulice, po katerih bo potovala kočija z mladoporočencema, temeljito očistili. Ob začrtani poti kočije so sicer že "zrasli" odri za tehnično osebje in kamere, da bodo tudi tisti, ki bodo poroko spremljali preko malih zaslonov, opazovali, kako bosta mladoporočenca pozdravlja množico.