Oprah v finalu ni mogla zadržati solz. Foto: Reuters
Oprah v finalu ni mogla zadržati solz. Foto: Reuters
Tom Hanks skuša potolažiti poslavljajočo se kraljico pogovornih oddaj. Foto: Reuters
Gostja presenečenja: osramočena soproga Arnolda Schwarzeneggerja, Maria Shriver. Foto: Reuters
Bizarno skakanje po Oprahinem kavču je povsem spremenilo javno podobo Toma Cruisa. Foto: Reuters

Slovo Oprah Winfrey od gledalcev je sicer trajalo dlje časa. V ponedeljek in torek so predvajali oddaji, ki sta bili posneti prejšnji teden v Chicagu pred 13.000-glavim občinstvom ter z nastopi številnih zvezdnikov. Včeraj pa je v oddaji nastopila sama in prikazala odlomke iz starih oddaj.
Med drugim je povedala, da je vedno želela biti učiteljica, njena oddaja pa ji je dala največjo učilnico na svetu.
Gledalcem je naročila, naj sledijo svojim sanjam, in skozi oddajo natresla še več nasvetov za življenje, kot na primer, da je treba delati tisto, kar človeka veseli, pomagati drugim, prevzeti odgovornost za svoja dejanja, zavreči odvisnost in podobno.

57-letna televizijska legenda se bo zdaj posvetila predvsem svoji kabelski televizijski mreži OWN, ki jo je zagnala letos januarja. Njena oddaja je sicer v 25 letih pobrala kar 48 televizijskih nagrad emmy.

Pionirka temnopoltih
Oprah Winfrey se je rodila revni materi samohranilki v najrevnejši zvezni državi ZDA, Misisipiju. Odrasla je brez televizije, a kljub temu pri 19 letih postala prva temnopolta ženska televizijska voditeljica. Leta 1984 se je preselila v Chicago in dve leti pozneje je njena oddaja dobila nacionalno platformo.

Njen uspeh je bil presenečenje, saj kot temnopolta ženska, ki ima poleg vsega težave z odvečnimi kilogrami, ni spadala v dotedanji kalup televizijskih voditeljev - urejenih belih moških srednjih ali zrelih let. Z leti je postala najbolj priljubljena in gledana voditeljica kake televizijske oddaje na svetu. Vsak teden si je njeno oddajo ogledalo po 40 milijonov gledalcev.

Med najvplivnejšimi
Postala je tudi ena najbogatejših žensk na svetu. Revija Forbes jo je lani s premoženjem, vrednim 2,7 milijardi dolarjev, uvrstila na 130. mesto lestvice najbogatejših Zemljanov. Ta ista revija jo je tudi postavila na tretje mesto najvplivnejših žensk v ZDA, takoj za prvo damo Michelle Obama in direktorico podjetja Kraft Foods Irene Rosenfeld.
Poleg televizijske oddaje in zagona kabelske televizije se je Winfreyeva ukvarjala še s številnimi drugimi stvarmi. Njen knjižni klub ima na primer dva milijona članov, izdaja revijo "O", producirala je gledališke predstave in igrala v filmih, s čimer si je celo prislužila nominacijo za oskarja, v Južni Afriki je ustanovila šolo za deklice, vodi pa tudi lastno dobrodelno organizacijo "Angel Network".

Pri BBC-ju so zbrali dest epizod, ki so zaznamovale šov Oprah Winfrey in Oprah Winfrey samo:

1986: Svojemu občinstvu prizna, da je bila v otroštvu zlorabljena.
1988: Na oder privleče voziček masti, s katerim ponazori 33 kilogramov, ki jih je izgubila.

1993:
Največ, kar 62 milijonov, gledalcev privabi epizoda, v kateri intervjuja Michaela Jacksona na vrhuncu njegove slave.

1997:
Komičarka in TV-voditeljica Ellen Degeneres v oddaji prizna, da je lezbijka.

2004:
276 gledalcev v studiu je odšlo domov z 28.400 dolarjev vrednim pontiacom ("You get a car, You get a car, You all get a car!").

2005:
Tom Cruise v elementu - nenadzorovan smeh, skakanje po kavču in izrekanje ljubezni svojemu novemu dekletu, zdaj že soprogi Katie Holmes.

2006:
Oprah Winfrey se v oddaji ognjevito spre s pisateljem Jamesom Freyem, avtorjem knjižnje uspešnice Million Little Pieces.

2007:
Winfreyjeva odpre šolo za deklice v Južni Afriki.

2007:
Podpre predsedniškega kandidata Baracka Obamo, in ne Hillary Clinton.

2011:
Slovo, nabito polno z zvezdniki, ki so Oprah izrekli svoje občudovanje - od Willa Smitha in Toma Cruisa do Madonne.