Oprah je navdušena nad novim delom Jonathana Franzna, ki nosi naslov Freedom (Svoboda). Foto: EPA
Oprah je navdušena nad novim delom Jonathana Franzna, ki nosi naslov Freedom (Svoboda). Foto: EPA

Winfreyjeva je Franznovo novo delo, tako kot številni knjižni kritiki pred njo, označila za mojstrovino. A podobno je storila tudi pred devetimi leti, ko so izšli danes že kultni Popravki. Franzen se takrat ni odzval ravno navdušeno.

"Stavim, da bo Freedom Jonathana Franzna tudi za vas, kot je zame, eden najboljših romanov, kar ste jih kdaj prebrali," je Winfreyjeva povedala v svoji oddaji, ko je oznanila 64. izbrano knjigo za svoj knjižni klub. "Kdaj ste nazadnje to slišali? Ne šalim se."

Franzen se je utrašil za ugled
Kot je znano, je leta 2001 Winfreyjeva za svoj knjižni klub izbrala Franznove Popravke. A nato se je oglasil pisatelj, ki je nekatere njene izbire označil za "osladne" in se ustrašil za svoj ugled med pisci visoke literature. Obenem pa je voditeljico tudi pohvalil za nekaj dobrih izbir in za njen "boj za dober namen". Hitro se ji je opravičil za svojo izjavo, in to večkrat.

Freedom (v prevodu Svoboda) je zgodba o na videz (a res le na videz) popolni družini iz predmestja v Minnesoti, Winfreyjeva jo je opisala kot "sago, ki ima vse". "Ima seks in ljubezen, celo rokenrol in vse, kar si od knjige želite." Knjigo, ki je v ZDA izšla konec avgusta, so kritiki postavili na piedestal še pred izidom in je že tedne na vrhu lestvic prodajnih uspešnic. Franzen se je znašel tudi v zgodbi z naslovnice revije Time, v okviru serije Veliki ameriški romanopisci.

Na novih pošiljkah romana Freedom bo natisnjen tudi logotip Oprahinega knjižnega kluba. Knjigo namreč že čaka ponatis v 300.000 izvodih, saj je zagotovoljeno, da se bo delo, ki te dni prihaja v evropske knjigarne, še naprej odlično prodajalo.