Edi Rama in Giorgia Meloni sta se dobro ujela že na vrhu EU-Zahodni Balkan decembra lani. Foto: Reuters
Edi Rama in Giorgia Meloni sta se dobro ujela že na vrhu EU-Zahodni Balkan decembra lani. Foto: Reuters

Meloni je na povabilo tamkajšnjega premierja Edija Rame z družino za nekaj dni odpotovala v Albanijo, kjer letos po še neuradnih ocenah dopustuje ali pa je dopustovalo rekordno število Italijanov. Ravno v tem času je po Albaniji zakrožila novica, da je skupina Italijanov iz neke restavracije v mestu Berat odšla, ne da bi poravnala račun, nad čimer so se zgražali tako tamkajšnji gostinci kot mediji.

Da bi malo popravila vtis, ki so ga pustili njeni sonarodnjaki, je Meloni, ko ji je zadeva prišla na uho, poslala italijanskega veleposlanika v Albaniji k oškodovanemu gostincu, da namesto gostov poravna račun. "Pojdi in plačaj račun namesto teh idiotov, prosim," je Edi Rama v pogovoru za italijanski dnevnik La Stampa povzel besede Giorgie Meloni.

Zgodbo je za Reuters potrdil tudi kmetijski minister (in svak Giorgie Meloni) Francesco Lollobrigida: "Res je ponudila, da plača račun. Veleposlanik je bil ravno na poti nazaj v Tirano in je lahko mimogrede še to opravil."

Ob tem je Lollobrigida poudaril, da gre pri potezi za ohranjanje ugleda Italijanov v tujini: "Nekaj nepoštenih posameznikov ne sme osramotiti naroda poštenih ljudi."

Kot omenjeno, v Albaniji letos pričakujejo rekordno število italijanskih turistov, ki so zaradi vse višjih cen doma in v bližnjih državah (tudi na Hrvaškem) poiskali (naj)cenejšo možnost na Balkanu. Edi Rama se je prejšnji teden v televizijskem intervjuju pohvalil, da bo skupno število italijanskih gostov letos najverjetneje preseglo pol milijona.