Soča. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Soča. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Kot poudarjajo, se nekatera najbolj turistično oblegana mesta, kot sta Amsterdam in Benetke, zatekajo k ukrepom, s katerim želijo "odgnati" množice turistov, bodisi z dviganjem cen, uvedbo mestne takse ali pa postavljanjem določenih omejitev.

Zadnja taka destinacija, ki je uvedla nova pravila, je severnoitalijanska pokrajina Trentino Alto Adige. Pred dnevi je minister za turizem Arnold Schuler dejal, da je pokrajina, znana predvsem po veličastnih Dolomitih, “dosegla svojo mejo", koliko obiskovalcev lahko še prenese.

Čezmerni turizem je postajal velika težava v kar nekaj evropskih destinacijah, kar je sicer za nekaj časa omilila pandemija covida-19, a v tem prvem letu, odkar so države odpravile covidne omejitve, so se vrnili praktično vsi turisti – ponekod celo v večjem obsegu kot pred pandemijo.

Tu je torej šesterica alternativ, ki jo predlagajo pri Euronewsu.

Leiden. Foto: Pixabay
Leiden. Foto: Pixabay

Leiden namesto Amsterdama

V Amsterdamu so siti "nadležnih turistov", zato so oblasti lani lansirale “kampanjo odvračanja", s katero so si želeli odgnati tiste turiste, ki se ne znajo vesti. A Amsterdam je še vedno povsem natrpan. Če se želite ogniti hordam turistov, jo mahnite raje v bližnji Leiden. V tem malem mestu boste prav tako našli slikovite kanale (kar 28 kilometrov jih je, s skupno 888 mostovi), očarljive hiške, idealne kolesarske steze in krasne pivnice – vse to brez množice turistov. Leiden je znan po svoji univerzi, najstarejši na Nizozemskem, pivnice in kavarne pa tako polnijo predvsem študentje.

Triglavski narodni park. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Triglavski narodni park. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Slovenija namesto Severne Italije

Lani je pokrajino Trentino Alto Adige obiskalo vrtoglavih 34 milijonov turistov. Ta teden so lokalne oblasti napovedale, da uvajajo zgornjo mejo obiskovalcev za jezero Braiseswill, eno najbolj priljubljenih destinacij. Pri Euronewsu kot alternativo predlagajo skok čez mejo v slovenski del Julijskih Alp, kjer vas čaka "ena najbolj slikovitih pokrajin v Evropi", od kristalno čistega Bohinjskega jezera do zasneženih vršacev. Kot pišejo, lahko v Triglavskem narodnem parku tudi kampirate, pri čemer omenjajo kamp Danica, kamp Korita in kamp Jezero, če pa vam divjina ne ustreza, ima pokrajina tudi kar nekaj luksuznih hotelov. Predlagajo tudi skok proti jugu in obisk Unesco zaščitenega pragozda Krokar, ki je preživel ledeno dobo in je eden od zadnjih krajev v Evropi, kjer v divjini še vedno živijo medvedi, volkovi in risi.

Kalabrija. Foto: Pixabay
Kalabrija. Foto: Pixabay

Kalabrija namesto Amalfija

Amalfijska obala v Italiji je znana po svojem prodirno modrem morju in živopisnih vilah, ki se nizajo vzdolž obale – ampak tudi po trumah turistov, ki povzročajo nadležne zamaške na amalfijskih ozkih in vijugastih cestah. Euronews zato predlaga "Vijolično obalo", ki se razteza med Palmijem in Bagnaro v Kalabriji, na italijanskem skrajnem jugu. Ime je Vijolična obala dobila po edinstveni barvi, ki se v določenih delih dneva odbija od vode. Ena od cest objema obalo in se vije mimo aktivnega ognjenika Stromboli. Tudi plaž boste našli dovolj – Riviera dei Cedri, Costa Degli Dei in Costa Viola so najlepše, priljubljene pa so tudi kot potapljaške točke. Palmi je bolj gorat, tamkajšnji gozdovi pinij pa s svojimi krasnimi pešpotmi ponujajo nekaj svežine med poletno vročino.

San Sebastian. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
San Sebastian. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

San Sebastian namesto Barcelone

Katalonska prestolnica se ponaša z živahnim nočnim življenjem, izjemno arhitekturo in slastno gastronomijo. A Barcelona se spopada z 32 milijoni obiskovalcev letno, ki jih imajo domačini že čez glavo, saj višajo cene najemnin. Mestne oblasti so postavile omejitev na velikost skupin in prepovedale vodnikom uporabo megafonov. Boljša alternativa je tako San Sebastian v Baskiji. To obalno mesto slovi po svojih tradicionalnih pintxo (baskovski tapasi) barih, živahni kulturi jabolčnega mošta in čudovitem zalivu La Concha. In ni boljše gastronomske scene, kot je baskovska, kjer se ponašajo z več Michelinovimi zvezdicami na prebivalca kot katera koli druga svetovna destinacija.

Albanija. Foto: Pixabay
Albanija. Foto: Pixabay

Albanske plaže namesto španskih

Več španskih otokov je nadvse frustriranih zaradi množice britanskih turistov, ki se zgrinja nanje. Otok Lanzarote je tako razglasil "nasičenost s turisti", Majorka pa namerava postaviti mejo 430.000 turističnih postelj na otoku. A če iščete plaže in sonce, se morda ozrite zunaj Španije. Albanija se ponaša s 450 kilometri neokrnjene obale, turkiznim morjem in tremi otočki, do katerih lahko plavate. Obalo krasijo gozdovi pinij in zlate peščene plaže. Če pa iščete kaj bolj živahnega, priporočajo obisk Dhërmija, eno najdaljših in najbolj priljubljenih plaž v Albaniji.

Genova. Foto: Pixabay
Genova. Foto: Pixabay

Genova namesto Benetk

Benetke že leta muči čezmerni turizem, kanali tega mesta v laguni pa so pogosto zamašeni z gondolami, zaradi naraščajočih cen nepremičnin pa vse več domačinov mesto zapušča. Oblasti preizkušajo različne omejitve, da bi stanje vsaj malo spravile pod nadzor, a Benetke ostajajo eno najbolj turistično obleganih destinacij na svetu. Kot alternativo obiščite Genovo na severozahodu Italije. To pristaniško mesto sicer nima kanalov, ima pa slikovite ozke srednjeveške uličice, obilico kulturnih znamenitosti, muzejev in veličastnih vil.