Kidd Creole je bil aretiran dan po zločinu. Foto: AP
Kidd Creole je bil aretiran dan po zločinu. Foto: AP

Raper, ki velja za pionirja hiphopa, je bil na sojenju že aprila spoznan za krivega, zdaj pa mu je sodišče izreklo še kazen.

Creole, čigar pravo ime je Nathaniel Glover, je na Manhattnu avgusta leta 2017 z nožem dvakrat v prsi zabodel brezdomca Johnnyja Jollyja. Tožilci so trdili, da je Jolly razjezil Creola z osvajanjem, saj je mislil, da je homoseksualec. Po zločinu je Creole odšel v svojo pisarno, ki je bila v bližini – takrat je delal kot varnostnik v nekem podjetju –, se preoblekel oblačila in umil nož.

Naslednji dan so ga aretirali in obtožili nenaklepnega uboja. Glover je takrat med razgovorom s policijo napad priznal, je pa dejal, da takrat ni vedel, da je Jollyja ubil. Njegovi odvetniki so po drugi strani trdili, da je Jollyja zabodel iz strahu in da Jollyjeva zdravstvena kartoteka ne podpira navedb, da je umrl zaradi vbodne rane. Trdili so, da je k njegovi smrti prispevala kombinacija alkohola in sedativov, ki so mu jih vbrizgali v bolnišnici.

Grozilo mu je do 25 let zapora.

Del ikonične zasedbe

Kidd Creole je z bratom Melvinom (Mellom Melom) zaslovel v 70. letih kot del ikonične zasedbe Grandmaster Flash and the Furious Five, ene najvplivnejših hiphoperskih skupin v zgodovini, ki je položila temelje za razvoj žanra. Skupina iz Bronxa je bila na vrhuncu konec 70. let, leta 1982 pa so izdali sloviti prvenec The Message, s katerim so se vpisali v zgodovino rapa, kmalu za tem pa so razšli zaradi sporov v skupini.

Leta 1987 so se priložnostno zbrali za dobrodelni koncert in skušali oživiti staro slavo, a pri tem niso bili uspešni, zato so se leta 1988 dokončno razšli. Leta 2007 so bili kot prva raperska zasedba sprejeti v Dvorano slavnih rokerola.