Nicole Kidman je ena izmed tistih igralk, za katero velja neizgovorjeno pravilo: Ker je postala preumetna, dobiva vse manj vlog. Iz naravno lepe oskarjevke se je Avstralka tako po operacijah prelevila v zgolj napeto opazovalko na stranskih tirih. Hita ni imela že leta, obraznih izrazov, tako pomembnih za igralca, pa zaradi botoksa dobesedno ne more več imeti. Foto: EPA
Nicole Kidman je ena izmed tistih igralk, za katero velja neizgovorjeno pravilo: Ker je postala preumetna, dobiva vse manj vlog. Iz naravno lepe oskarjevke se je Avstralka tako po operacijah prelevila v zgolj napeto opazovalko na stranskih tirih. Hita ni imela že leta, obraznih izrazov, tako pomembnih za igralca, pa zaradi botoksa dobesedno ne more več imeti. Foto: EPA
Tudi skorajda najstnice niso imune na draž plastičnih operacij. Zvezda resničnostnih šovov Heidi Montag je tako prava posterdeklica za bolestno obsedenost z lepoto. Pri 23 letih je imela že celo vrsto operativnih posegov in je danes videti kot živa barbika. Foto: EPA
V z mladostjo obsedenem Hollywoodu ni dela za igralke po 40. letu starosti? Meryl Streep je živ dokaz, da izjeme so. 60-letna oskarjevka o botoksu pravi: 'Mislim, da so z zamrznitvijo obraza ljudje videti preprosto trapasti.' Foto: EPA

Filmarji in odgovorni za najemanje igralcev namreč vse bolj postavljajo pod lupo hollywoodski odnos (beri: ljubezen) do prsnih vsadkov, botoksa, s kolagenom vbrizganih ustnic in vseh tipov plastičnih operacij.
Tako televizijski vodje pri Fox Broadcastingu poročajo, da so začeli najemati igralce iz Avstralije in Velike Britanije preprosto zato, ker so ti bolj naravnega videza od Američanov, ki se pojavijo na avdicijah - množica umetno obdarjenih igralcev srhljivo mladostnega videza. Los Angeles opazno trpi za preveč enakosti.
"Vsi so videti bodisi kot trasvestit, bodisi kot striptizeta," odkrito pove Marcia Shulman, ki nadzoruje podeljevanje vlog za Foxove serije.

Neodvisni direktorji, kot je na primer Mindy Marin, ki je delala pri filmu V zraku, pozivajo agente, naj strankam odsvetujejo operacije, še zlasti starejšim zvezdnicam, ki izgubljajo vloge, ker je njihova koža bodisi prenapeta bodisi zatečena od botoksa. "Kar si želim videti, je resničnost," pravi Marinova.
Manj je več
Še celo statiste so zdaj začeli obravnavati strožje. Sande Alessi, ki je pomagala postaviti igralsko zasedbo filmov Pirati s Karibov, razkriva svojo taktiko: Igralkam ponudi, da jih fotografira v kopalkah, fotografijo pa da lahko obdržijo za svoj portfolio. Usluga? Ne ravno. Filmarji za zgodovisnke kostumske filme preferirajo igralke z naravnim oprsjem.
In to v taki meri, da ko so pri Walt Disneyju pred kratkim iskali statiste za najnovejši del Piratov s Karibov, so ob tem postavili pogoj, da se prijavijo le igralke z naravnim oprsjem. "S fotografijo," pravi Alessijeva, "nam ne bo treba spraševati. Vedeli bomo."
Načelo "manj je več" naj bi spodbudila vrsta sovpadajočih družbenih in tehnoloških trendov. Kozmetični popravki ostajajo priljubljeni - v ZDA je bilo samo v 2009 opravljenih 10 milijonov operativnih in neoperativnih postopkov. Istočasno je razmah televizije visoke ločljivosti (HD), kot tudi natreniranega očesa radovedne publike, olajšal prepoznavati slabo zašito teme ali zašušmarjen lifting vek.
Strožja obravnava žensk
Seveda, tudi moški niso imuni na mladostniški draž kirurgovega skalpela. A na presenečenje nikogar, v resnici, so ženske tiste, ki jih obravnavajo strožje. Botoks je sovražnik v postavatarskem, v 3D-tehniko zagledanem Hollywoodu, kjer je sposobnost zviti usta v šobo prav tako bistvena, kot da si zapomniš besedilo.
"Obdobje, 'Videti sem odlično, ker sem si operirala to in to', je minilo," je prepričan Shawn Levy, režiser in producent filmov Date Night in Noč v muzeju. "Zdaj se na to gleda kot neumno. Pred desetimi leti so imele igralke občutek, da se morajo operirati, da bi dobile vlogo. Zdaj mislim, da to deluje proti njim. Če vkorakaš na avdicijo z umetnim videzom, ti to zdaj prej škodi kot koristi."
Košarica zaradi vsadkov
Igralec lahko vlogo izgubi celo, če režiser zgolj sluti operacijo - pa če so te njegove slutnje prave ali ne. John Papsidera, režiser filmov o Batmanu, je povedal, da sta z nekim režiserjem nedavno razpravljala o tem, ali najeti neko igralko v zgodnjih 20. letih za vlogo zaljubljene najstnice. Igralka je bila nadarjena in naravno lepa.
A kar je režiserja odvrnilo, je bil sum, da je dekle tudi pri taki rosni starosti že imelo prsne vsadke. "Gledali smo njene prizore zgoraj brez in si mislili, 'mogoče'," pove Papsidera. Ni šlo za kostumski film, zato avtentičnost ni imela takega bistvenega pomena, a možnost, da ima igralka vsadke, je postala boj referenčne narave. "Šlo je bolj za to, kaj hoče ta oseba povedati kot igralka." Vloge ni dobila.
Zakaj?
Za ousiderje se lahko zdijo taki pogovori skorajda kruti. Mladostna popolnost je v Hollywoodu cenjena, kljub navideznem poveličevanju igralk kot Meryl Streep in Helen Mirren. A nadarjena 35-letna (in več) igralka, na kateri so izvedli izrazito dobro operacijo, lahko še vedno dobi delo. Pri tisti starosti sovražnost ni uperjena proti plastičnim operacijam ali botoksu samim, ampak proti slabi izvedbi.
"V zaodrju imaš toliko pogovorov," pravi Levy o razpravah, ki jih imajo studijski direktorji o glavnih igralkah. "Zakaj si je to naredila? Bila je čudovita. Bila je lepa. Zdaj pa je ne moremo najeti."