53-letni Norton je nazadnje upodobil bogataša Milesa Brona v akcijskem filmu Glass Onion (Nož v hrbet 2). Foto: AP
53-letni Norton je nazadnje upodobil bogataša Milesa Brona v akcijskem filmu Glass Onion (Nož v hrbet 2). Foto: AP

Voditelj šova in zgodovinar Henry Louis Gates Jr. je potrdil govorice, ki so že dolgo krožile v družini Norton. Pokahontas in njen mož John Rolfe sta stara starša Edwarda Nortona v 12. kolenu. "Spoznal sem, kako majhen delček celotne človeške zgodovine sem," je po razkritju priznal ameriški igralec.

Pokahontas je bila hči poglavarja staroselskega ljudstva Powhatan, ki so živeli na območju današnjih ZDA, ko so tja v 17. stoletju prispeli britanski kolonializatorji. Po legendi, upodobljeni tudi v pravljicah Walta Disneyja, je Pokahontas prijazno sprejela prišleke in ustavila usmrtitev kapitana Johna Smitha.

Resnična Pokahontas in njen mož, angleški priseljenec John Rolfe, sta se poročila 5. aprila 1614 v Jamestownu v Virginiji. Pokahontas je umrla tri leta pozneje blizu kraja Gravesend v Angliji, pet let pozneje je umrl še Rolfe, so ugotovili v oddaji Finding Your Roots.

Med Nortonovimi predniki tudi sužnjelastniki

Edward Norton je v oddaji še ugotovil, da je bil njegov praprapraded John Winstead lastnik družine sužnjev s petimi otroki. Ameriški igralec, ki je v filmu American History X upodobil rasističnega skrajneža in pripadnika kukluksklana, ni bil navdušen nad ugotovitvijo.

"Kratek odgovor je, da so te stvari neprijetne," je dejal in dodal, da je bilo najhuje v popisu sorodstvenih linij prebrati "suženj, star osem let".

53-letni igralec je nato poudaril, da se morajo ZDA šele spoprijeti s svojo zgodovino: "To ni sodba o tebi v tvojem lastnem življenju, ampak je sodba o zgodovini te države, kar je treba najprej sprejeti in priznati, nato pa se s tem spoprijeti."