Winsletova je s Polanskim sodelovala leta 2011, z Allenom pa leta 2017. Foto: Reuters
Winsletova je s Polanskim sodelovala leta 2011, z Allenom pa leta 2017. Foto: Reuters

"Čemu sem delala z Woodyjem Allenom in Romanom Polanskim? Neverjetno se mi zdi, da so bili takšni moški v filmski industriji tako dolgo na visokem položaju," je poudarila. "Sramotno je." Zdi se ji, da mora prevzeti odgovornost za svoje sodelovanje z obema. "A časa ne morem zavrteti nazaj. Spopadam se s tem obžalovanjem." Kljub temu se ji zdi pomembno, da javno pove resnico.

Winsletova je s Polanskim sodelovala leta 2011, z Allenom leta 2017, svoje razmišljanje pa je javno izrazila v sklopu gibanja #JazTudi. "Življenje je kratko in rada bi storila vse, kar je v moji moči, da predstavljam dober vzor za mlade ženske."

Pod okrilje želi vzeti mlade igralke

V sklopu tega se je v intervjuju za Vanity Fair dotaknila tudi trenutnih projektov in med drugim spregovorila o HBO-jevem Mare of Easttown, kjer sodeluje z 19-letno Angourie Rice, ki v seriji igra hčerko Winsletove. Je zgolj eno leto starejša od njene dejanske hčerke, zaradi česar se ji je zdelo pomembno, da jo vzame pod svoje okrilje.

Med drugim se je med snemanjem enega izmed intimnih prizorov, v katerem sta bili poleg dveh snemalcev navzoči zgolj dve igralki, skrivala v avtomobilskem prostoru za prtljago. "Na snemanju ni bilo koordinatorja za intimne prizore, saj je šlo zgolj za poljubljanje in izkazovanje nežnosti," je dejala. "A ko si mlad, je včasih še doma težko govoriti o intimnosti, kaj šele v službi." V avtomobil pa se je skrila, ker ni želela, da sta dve mladi igralki med tako intimnim prizorom v avtomobilu sami z dvema moškima, ki sta bila sicer spoštljiva, a "vseeno je Riceova zelo mlada".

Ko je Winsletova leta 1994 sama igrala v svojem prvem filmu, ob sebi ni imela starejše igralke za podporo, in ko so moški med snemanjem pogosto izrekali nespoštljive komentarje, ni našla načina in znanja, da se nanje odzove. Prav zato, ker sama podpore ni imela, se ji zdi tako pomembno, da zdaj to mlajši generaciji nudi sama.