Keith, kitarist Rolling Stonesov, se v kratkem s skupino odpravlja na evropsko turnejo. Foto: Reuters
Keith, kitarist Rolling Stonesov, se v kratkem s skupino odpravlja na evropsko turnejo. Foto: Reuters
Keith Richards
Brez rokenrola in vsega, kar sodi zraven, mu živeti ni ... Foto: EPA

V pogovoru za britansko glasbeno revijo NME je dejal: "Najbolj čudna stvar, s katero sem se zadel? Moj oče. Zadrogiral sem se z lastnim očetom. Ko so ga upepelili, se nisem mogel upreti skušnjavi, da se ne bi tako poslovil od njega. Sicer pa sem prepričan, da si oče ne bi gnal preveč k srcu, če bi vedel za to." Njegov oče Bert je umrl leta 2002, v starosti 84 let.

Ob spominih na najbolj grozljivo izkušnjo z drogami je Richards reviji zaupal, da je bilo najhuje, ko mu je v Švici nekdo podtaknil strihnin: "Bil sem pri polni zavesti, a moje telo je bilo popolnoma omrtvičeno. Slišal sem, kako so ljudje govorili: "Mrtev je, mrtev je!" in name kazali s prstom, meni pa je v glavi odzvanjalo: "Nisem, ne!"

"Ne vem, kako mi je uspelo preživeti"
63-letni Richards, eden izmed legendarnih "divjih rockerjev", je prepričan, da je toliko let dočakal le po sreči, saj je v življenju preskusil že vse, kar je prepovedano. Tega se zaveda, zato je mlade glasbenike pozval, naj ga nikakor ne oponašajo pri njegovih "grehih".

"Takšno pot sem si izbral povsem spontano, brez načrtovanja. Zdaj pa ljudje mislijo, da gre za nekakšen način življenja. Ne delam si utvar, da sem nesmrten. Sem tak, kot vsi drugi ljudje ... le nekoliko več sreče imam, da me še ni pobralo."

Spet kmalu na lestvici?
Član Rolling Stonesov je še dejal, da je bil precej razočaran, ko je po desetih letih izginil z lestvice ljudi, za katere je najbolj verjetno, da bodo zaradi slabih navad kmalu umrli. "Neki zdravnik mi je rekel, da imam samo še šest mesecev življenja, a na koncu sem šel jaz na njegov pogreb. Na splošno ne zaupam več zdravnikom."