Haley Joel pred 10 leti v Šestem čutu (levo) in danes, star 21 let. Foto: EPA
Haley Joel pred 10 leti v Šestem čutu (levo) in danes, star 21 let. Foto: EPA

Pomembno je izbirati filme, pri katerih je v ozadju občutek. Je prostor za filme, ki so zgolj lahkotni in zabavni, a zame je najpomembneje, da najdem filme, ki bodo trajali.

O izbiri vlog

Z reduciranjem na "hollywoodski problem" zanemarimo, da se to lahko zgodi komur koli.

O svoji aretaciji zaradi vožnje pod vplivom alkohola.
Kot enajstletni nominiranec na rdeči preprogi oskarjev. Foto: EPA
Z Judom Lawom v Umetni inteligenci. Foto: EPA
Leta 2006 so ga aretirali zaradi vožnje pod vplivom alkohola in nedovoljenih substanc. Foto: EPA
Haley Joel z mlajšo sestro Emily, ki je prav tako igralka. Foto: EPA
Navdušeni golfist obožuje kuščarje in ima za domača ljubljenčka dva leopardja geka iz Pakistana. Najraje je kitajsko hrano, bere Tolkiena in Poea ter posluša R.E.M., Coldplay, Radiohead, Pink Floyd in Led Zeppelin. Foto: EPA

in številni drugi bi mu že takrat lahko povedal, da biti otroški zvezdnik ni najlažja stvar v mestu angelov.



Pa čeprav je sam dejal: "Skušam se izogibati nadutosti. Prav to vpliva na ljudi, da izgubijo občutek za igranje. Začenjajo biti komercialni in nato so do konca življenja zanič. A imamo kar nekaj uglednih igralcev, ki so začeli kot otroški zvezdniki. Skušal se bom oblikovati po Kurtu Russllu in Jodie Foster. Se še naprej učiti iz vloge, in ne zgolj iskati zaslužek."

Kje je Haley Joel danes?


Igralec od četrtega leta dalje
Rodil se je 10. aprila 1988 v Los Angelesu učiteljici in igralcu. V osnovni šoli je imel same petke in bil nadarjen športnik – od košarke in nogometa, do rokoborbe in golfa - vse mu je uspevalo. Osmentova igralska kariera se je začela pri ranih štirih letih, ko ga je v Ikei opazil iskalec talentov in ga najel za reklamo za Pizza Hut.

Zvezda je bila rojena; še isto leto je igral v humoristični nanizanki Thunder Alley, leta 1994 pa se je na velika platna preselil kot sin Forresta Gumpa v istoimenski filmski uspešnici.

Preostanek 90. let je fant preživel v številnih TV-serijah, od Murphy Brown in Raztresene Ally do Teksaškega rangerja in Chicago Hope. Leta 1996 je z Whoopi Goldberg in Gérardom Depardieujem zaigral v filmu Bogus in dve leti pozneje v TV-filmih Jezero in I’ll Remember April, preden mu je sekirica padla v med s Šestim čutom.

Veliki uspeh s Šestim čutom
V uspešnici M. Night Shyalamana je ob boku Brucea Willisa upodobil Cola Seara, trpečega in preplašnega jasnovidnega otroka, ki - videva mrtve ljudi, seveda. Za vlogo je prejel saturna kot najboljši mladi igralec in bil nominiran za oskarja za stranskega igralca, s čimer je postal drugi najmlajši nominiranec za stransko vlogo.

Kipec se mu je izmuznil - prejel ga je Michael Caine, s katerim je pozneje igral v filmu Secondhand Lions. Tista slovita fraza "Vidim mrtve ljudi" je postala nadvse znana in jo še danes pogosto ponavljajo oz. parodirajo v medijih.

Po Šestem čutu je posodil svoj glas v animirani TV-seriji Family Guy, z oskarjevcema Kevinom Spaceyjem in Helen Hunt je zaigral v drami Daj naprej (2000) in se dodobra utrdil kot eden vodilnih mladih igralcev v Hollywoodu z vlogo v Spielbergovi Umetni inteligenci (2001), medtem ko se mu je vloga Harryja Potterja izmuznila, potem ko je od projekta odstopil Steven Spielberg.

Potem je kariera začela trpeti - sledilo je le nekaj animiranih projektov, posojal je glas za videoigre in igral v filmu Secondhand Lions (2003).

Padec s prestola
Leta 2006 je s svojim avtomobilom podrl opečnat poštni nabiralnik in zletel s ceste. Bil je pod vplivom alkohola, pri sebi pa je imel tudi mamila. Obsodili so ga na tri leta pogojne kazni, 60 ur v programu odvajanja od alkohola in izobraževalnem programu, kazen 1.500 dolarjev in najmanj 26 srečanj anonimnih alkoholikov.

"Tista noč je bila vzorčni primer nespametnega srednješolca, ki se zafrkava pred začetkom univerze. Žal, ko se take stvari zgodijo, govorijo le o Hollywoodu, ko imamo v resnici nacionalni problem ... z vsemi tipi substanc in nevarnega vedenja. Z reduciranjem na "hollywoodski problem" zanemarimo, da se to lahko zgodi komur koli," zrelo razmišlja danes Osment.

In še: "Kakršno koli pozornost so posvetili temu, sem si jo nase nakopal sam. Tako zagotovo ne bi rekel, da je moje otroštvo v tem poslu na kakršen koli način povzročilo incident, a moje mesto v tem poslu nedvomno vpliva na odziv javnosti. Zato je bila to zame dobra šola."

Trnova pot nazaj
Pot nazaj je bila težka in pravzaprav nič ne kaže, da bi Osmentu uspelo ponoviti uspehe svojega otroštva. Leta 2007 je zaigral v filmu Home of the Giants in leto dni pozneje debitiral na Broadwayu kot heroinski odvisnik v Ameriškem bizonu - drama je požela precej mešane kritike in se zaprla že po pičlem tednu dni.

New York Times je Osmenta raztrgal: "Poraščenost gospoda Osmenta po obrazu in njegovova sločena drža ne moreta popraviti vtisa, da nam daje popolno mladoletniško predstavo naravnost iz Disneyjeve šole."
Osment trenutno snema filma Montana Amazon in Truth & Treason, obiskuje umetniško fakulteto Tisch na newyorški univerzi ter v prostem času igra golf, kitaro in klavir.

Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si

Pomembno je izbirati filme, pri katerih je v ozadju občutek. Je prostor za filme, ki so zgolj lahkotni in zabavni, a zame je najpomembneje, da najdem filme, ki bodo trajali.

O izbiri vlog

Z reduciranjem na "hollywoodski problem" zanemarimo, da se to lahko zgodi komur koli.

O svoji aretaciji zaradi vožnje pod vplivom alkohola.