Eddie Izzard bo kot laburistični kandidat vstopil v boj za londonski županski stolček. A šele leta 2020. Foto: EPA
Eddie Izzard bo kot laburistični kandidat vstopil v boj za londonski županski stolček. A šele leta 2020. Foto: EPA
Golemu kavboju je na poti do županskih volitev v New Yorku zmanjkalo zagona. Foto: EPA

Izzard, ki uživa podporo samega Eda Milibanda, je na strankarski konvenciji laburistov - tudi tam se ni ločil od dolgih umetnih nohtov, ki so njegov zaščitni znak - potrdil, da se bo v župansko bitko vključil leta 2020, in požel glasen aplavz.

51-letnik je že pred časom namignil, da se utegne iz komedije usmeriti v politiko, a ne še takoj, saj bo preskočil volitve leta 2016. Laburisti za zdaj nimajo očitnega favorita, a kar nekaj interesentov za županski stolček.

Goli kavboj gre dvakrat na led
Izzard ni prva znana osebnost, ki se je odločila za naskok na županski stolček. Med zanimivejšimi je bila leta 2009 napoved kandidature Golega kavboja, "znamenitosti" newyorškega Times Squara s pravim imenom Robert Burck.

Izklesani mož, ki se že leta s turisti (no, pretežno s turistkami) fotografira v samih spodnjicah, kavbojskem klobuku in škornjih, svoje "strateške dele" pa zakriva s kitaro, si je omislil celo geslo za kampanjo ("Nobody has done more with less"*) a nato od kandidature odstopil zaradi birokratskih zapletov. Izkušnja ga očitno ni "izučila", saj se je lani preizkusil še v zelo zgodnjih fazah predsedniške bitke.

"Umazani Harry", župan Carmela
Morda niste vedeli, da je bil hollywodski veteran Clint Eastwood med letoma 1986 in 1988 župan idiličnega kalifornijskega mesteca Carmel, pozneje se je preizkusil tudi kot funkcionar na ravni zvezne države v času "guvernatorja" Schwarzeneggerja.

Tudi v Sloveniji smo imeli nekaj županov, ki so bili že pred prevzemom občinskih stolčkov znane osebnosti. Tako je kamniški župan leta 2010 postal Marjan Šarec, radijski novinar in priljubljeni imitator iz oddaje Hri-bar, na čelu Mestne občine Ljubljana je bila med letoma 2002 in 2006 nekdanja novinarka in tv-voditeljica Danica Simšič, za župana Ljubljane je (sicer neuspešno) kandidiral igralec in lutkar Vito Rožej ...

*"Nihče ni dosegel več z manj"