Foto: EPA
Foto: EPA

Kralj Karel III. je prekinil kraljevo pokroviteljstvo golobjim dirkam, sicer dogodkom, ki so se jih njegovi predniki na britanskem prestolu (vključno s pokojno kraljico Elizabeto II.) z veseljem udeleževali. Monarh je zavrnil prošnjo za pokroviteljstvo dveh organizacij, ki ju je podpirala pokojna kraljica, Kraljeve zveze za golobje dirke in največjega kluba za golobje dirke v državi – Nacionalnega letalskega kluba. Ljubitelji športa se bojijo, da bo monarh v prihodnosti popolnoma prekinil sodelovanje kraljeve družine in zaprl kraljevi golobnjak na svojem posestvu v Sandringhamu. Kraljeva družina v dejavnosti sodeluje že od leta 1886, ko je belgijski kralj Leopold II. kraljici Viktoriji podaril prve dirkalne golobe.

Od takrat je v Sandringhamu kraljevi golobnjak, iz katerega so ptice, ki so na nogah nosile monarhovo šifro in potovale v škatlah s kraljevim grbom, redno vozili na tekmovanja. Leta 2015 je kraljeva družina v prenovo rezidence in izgradnjo vrhunskih gnezdilnic za 200 kraljevih golobov vložila 40.000 funtov (47.000 evrov), poroča Guardian.

Peta je prepričana, da je kralj rešil življenja številnih ptic. Foto: EPA
Peta je prepričana, da je kralj rešil življenja številnih ptic. Foto: EPA

Številni se bojijo, da so golobji infrastrukturi v Sandringhamu šteti dnevi. "Mislim, da ga bodo v približno 18 mesecih ali dveh letih verjetno razstavili," je dejal Paul Naum, blagajnik Nacionalnega letalskega kluba. Naum je bil kritičen tudi do kraljeve odločitve, da zavrne pokroviteljstvo klubu. "Tako smo razočarani. Vedno smo imeli pokrovitelja v kraljevi družini, na to smo bili zelo ponosni. To je šport delovnih ljudi, ki jim je bil ta privilegij odvzet," je dodal.

"Golob bo naredil samo to, kar hoče"

Naum je krivdo za monarhovo izgubo navdušenja nad tem športom pripisal protestom skupine za pravice živali Peta, ki je lobirala pri kralju, da preneha podpirati golobje dirke, in trdila, da je dejavnost kruta do živali.

Ljubitelji golobjih dirk očitkom aktivistov ostro nasprotujejo. Richard Chambers, razvojni vodja Kraljeve zveze za golobje dirke, je povedal, da šport nikakor ni krut: "Golob bo naredil samo to, kar hoče."

Ingrid Newkirk, ustanoviteljica Pete, je po drugi strani pozdravila kraljevo odločitev, ki bo po njenem mnenju rešila življenja številnih ptic. "Upamo, da bo kralj v prihodnosti razpustil kraljevi golobnjak in ga uporabil kot zatočišče za izgubljene, poškodovane ali nezaželene ptice," je sklenila.