Golobje dirke izvirajo iz Belgije. Foto: Reuters
Golobje dirke izvirajo iz Belgije. Foto: Reuters

Belgijski gojitelji dirkalnih golobov nimajo razloga za dobro voljo. Več tisoč živali je zaradi nevihte, slabih 30 kilometrov po startu v Narbonnu v Franciji, izgubilo orientacijo. Belgijsko društvo gojiteljev športnih golobov meni, da gre za katastrofo, s prstom pa kažejo na organizatorje tekmovanja, ki so dovolili polet kljub slabi vremenski napovedi. "To je čustvena in finančna drama, preprosto žalostno," je za VRT povedal Pascal Bodengien, predsednik belgijskega društva. Po navedbah Bodengiena je nekaterim pticam uspelo priti do cilja tekmovanja v Belgiji, številne pa so po nesreči pristale v Nemčiji. "Nekaterim golobom bo uspelo najti pot domov, večina pa je gotovo izgubljena," je dodal. Didier Tison iz društva gojiteljev je ovrgel informacije, da naj bi bilo izgubljenih več kot 20.000 golobov, realne številke se gibljejo nekje od tri do štiri tisoč.

Dresura tekmovalnih golobov lahko traja več let

Belgija je zibelka golobjih dirk. Pri tem športu ptice izpustijo več sto kilometrov stran od njihovega domovanja, kamor se morajo vrniti v najkrajšem mogočem času. Golobi se v iskanju cilja zanašajo predvsem na zemeljsko magnetno polje in voh. Po navadi več sto kilometrov dolge dirke golobom ne predstavljajo večjih težav, a je nevihta v prvem delu tekmovanja zmotila orientacijo ptic in jih utrudila.

Za ljubiteljske gojitelje je izguba še posebej težka, saj dresura tekmovalnih golobov traja tudi več let. Lucu Henryju, enemu izmed gojiteljev, se je domov vrnilo le 36 od 87 golobov. "Golobi niso imeli nobenih možnosti v takšnih razmerah," je povedal. Tudi Ulrich Lemmens, je izgubil večino svojih ptic. Do cilja je izmed njegovih 57 golobov našlo samo 15. "Gojitelj sem že trinajst let, prvič se je zgodilo kaj takega," je povedal in dodal: "Tri leta dela so šla v nič, na moje sanje, da sodelujem na dirki v Barceloni leta 2024, lahko pozabim."

Nekatere živali bodo našle pot domov iz Nemčije. Foto: EPA
Nekatere živali bodo našle pot domov iz Nemčije. Foto: EPA

Najprej so se opravičili, nato popolnoma zanikali odgovornost

Predsednik lige, ki je organizirala tekmovanje, Francine Lageot, se je že opravičil gojiteljem in poudaril, da je do nesreče privedlo več različnih dejavnikov. V pisnem pojasnilu se je pozneje organizacija Liège Independent popolnoma oddaljila od obtožb belgijskih gojiteljev. Poudarili so, da so se pred vzletom posvetovali z nadzorniki v Franciji, Nemčiji in na Nizozemskem, prav tako pa naj bi o vzletu obvestili predsednika belgijskih gojiteljev.