Mladoporočenca Mako in Kei Komuro tik po poroki. Foto: EPA
Mladoporočenca Mako in Kei Komuro tik po poroki. Foto: EPA

30-letna hčerka prestolonaslednika Fumihita se je poročila z enako starim Komuro, pravnikom, ki dela za ameriško odvetniško pisarno in ni modre krvi. Ne le, da s poroko Mako ni več članica dvora, odpovedala se je tudi 135 milijonom jenov (1,16 milijona evrov) odpravnine, ki jo običajno dobijo članice cesarske družine, če se odpovejo statusu cesarske družine. Mako je postala prva članica cesarske družine, ki je to storila.

Priklon očetu, objem z mamo in slovo

Poročni obred je potekal v Tokiu, a daleč od oči javnosti, brez poročne slovesnosti, sprejema svatov ali kakšnega drugega običaja, na voljo ni niti ene fotografije mladoporočencev. Mako se je že doma, v cesarski rezidenci Akasaka, poslovila od svojih staršev Fumihita in Kiko, objela mlajšo sestro Kako in se sama odpeljala na obred. V rokah je držala majhen šopek pastelno rožnate barve. Predstavnik japonske kraljeve hiše je kasneje le potrdil, da je par "podpisal in sprejel" poročne papirje. Po poroki bo Mako znana kot Mako Komuro ‒ prvič bo imela tudi priimek.

Slovo Mako od staršev, princese Kiko in kronskega princa Fumihita, ki bo na krizantemnem prestolu nekoč nasledil svojega starejšega brata, cesarja Naruhita. Foto: Reuters
Slovo Mako od staršev, princese Kiko in kronskega princa Fumihita, ki bo na krizantemnem prestolu nekoč nasledil svojega starejšega brata, cesarja Naruhita. Foto: Reuters

Kei: Rad imam Mako in vedno jo bom podpiral

Nato sta imela Mako in Kei novinarsko konferenco, na kateri sta najprej sama podala izjavo, nato pa medijem predala pisne odgovore na pet vnaprej izbranih vprašanj. Mako se je pred mediji opravičila ljudem za vse težave, ki jih je povzročila s svojo poroko, in dodala, da razume, da imajo sodržavljani glede njenih dejanj različna mnenja. Tudi Komuro se je opravičil, a v nenavadno odkriti izjavi za deželo vzhajajočega sonca dodal, da ima rad Mako in da jo bo vedno podpiral pri vseh njenih odločitvah. Oba sta poudarila, da je v času njune zaroke na dan prihajalo mnogo neresničnih informacij, kar je pri princesi sprožilo žalost in stres.

Poroka bila napovedana že leta 2018

Vse odkar sta zaljubljenca leta 2017 objavila zaroko, sta se spopadala z različnimi nenaklonjenimi tabloidnimi novicami, vključno s to, da naj bi družina zaročenca zašla v finančne težave. Zaradi nenaklonjenega medijskega poročanja v preteklosti se je princesa Mako spopadala s posttravmatsko stresno motnjo (PTSD). Tudi Komuro je bil močno pod drobnogledom. Zadnjič, ko se je vrnil na Japonsko, se je nanj usul plaz obtožb, ker je imel lase spete v čop, saj po mnenju mnogih taka pričeska ni spodobna za moškega, ki se bo poročil s princeso, piše BBC. Par bi se moral poročiti že leta 2018, a je bila poroka odpovedana zaradi obtožb, da naj bi imela Komurova mati finančne težave.

Kljub negativnemu medijskemu poročanju in zlobnim komentarjem na družbenih omrežjih večina Japoncev podpira njeno poroko. V javnomnenjski raziskavi dnevnika Yomiuri Shimbun je več kot polovica vprašanih menila, da je poroka dobra, proti jih je bilo 33 odstotkov.

Sorodna novica Japonski cesar - uradno "nebeški suveren", a v resnici zgolj simbol, kot himna ali zastava

Kei bo v ZDA delal, kaj pa Mako?

Mako in Kei naj bi se v kratkem preselila v New York, kjer Komuro dela kot odvetnik. Mako mu bo verjetno sledila čez nekaj časa, ko bo pripravila vse potrebno za selitev, poleg tega si mora dati narediti tudi potni list, saj ga do zdaj ni potrebovala. Ni znano, ali bo v ZDA delala tudi novopečena nevesta. Mako je sicer na mednarodni univerzi v Tokiu študirala umetnost in kulturno dediščino, ima pa tudi magisterij britanske univerze Leicester.

Japonska cesarska družina se lahko pohvali z najdaljšo dedno linijo, ki sega več kot 2600 let v preteklost. Toda njeno članstvo se vse bolj oži, med drugim tudi zato, ker ženske s poroko z navadnim državljanom izgubijo status člana cesarske družine. Poleg tega ženske ne morejo naslediti cesarskega prestola. Mlajši brat Mako, 15-letni princ Hisahito, je po njenem očetu edini moški član mlajše generacije cesarske družine.

Princesa Mako ni več članica cesarskega dvora