Michelle, še pred nekaj urami objokana, je dan končala kot drugi - z grenko-sladkim nasmeškom v valovih. Foto: Reuters
Michelle, še pred nekaj urami objokana, je dan končala kot drugi - z grenko-sladkim nasmeškom v valovih. Foto: Reuters
Program pogrebne slovesnosti
Gostje so na sedmino prišli s tiskanim črno-belim spominskim vabilom s Heathovo podobo. Foto: Reuters
Kolonialna čajna hiša na Cottesloe Beach
Kolonialna čajna hiša na Cottesloe Beach je bila Ledgerjev najljubši kraj. Foto: Reuters
V spomin na Heatha
Družina in prijatelji, med njimi igralci Martin Henderson in Rose Byrne, so takole proslavljali Ledgerjevo življenje. Foto: Reuters
Sončni zahod
Zadnji žarki na Cottesloe Beach. Foto: Reuters

Po veličastni pogrebni slovesnosti v kapeli prestižnega dekliškega internata v Ledgerjevem domačem Perthu se je Williamsova, mati male Matilde, edine hčerke tragično umrlega avstralskega zvezdnika, pridružila Heathovi družini na zasebni in emocionalni slovesnosti ob upepelitvi na pokopališču Fremantle.



Beatli, Bob Dylan, White Stripes in Shakespeare
Preden so po skoraj treh tednih od smrti nadarjenega 28-letnega igralca njegove posmrtne ostanke upepelili, je več kot 500 družinskih članov, prijateljev, zvezdnikov in visokih predstavnikov napolnilo kapelo kolidža Penrhos za slovesnost, ki je minila v znamenju glasbe in spominov na Heatha.

Enega izmed ganljivejših govorov je podala oskarjevka Avstralka Cate Blanchett, ki je z Ledgerjem zaigrala v njegovem zadnjem dokončanem filmu, zlovešče preroško naslovljenim I'm Not There (Nisem tu).

Pred gosti se je nato zavrtelo več videomontaž, ki so počastile življenje in kariero prezgodaj umrlega oskarjevskega nominiranca, ob njih pa so se vrtele najljubše pesmi pokojnega zvezdnika, med njimi Times They Are A Chaingin' Boba Dylana in Seven Nation Army rockerjev White Stripes. Žalujoči so zapustili šolo ob zvokih Beatlsove Come Together.

Williamsova ter Ledgerjevi starši in sestra Kate, ki so jim paparaci na sledi že več tednov, so zapustili prizorišče skozi stranski izhod in se v policijskem spremstvu odpeljali v Fremantle na slovesnost, ki se je je udeležilo le približno deset najbližjih, med njo pa je Michelle, ki jo je Ledger spoznal na snemanju slovite Gore Brokeback, prebrala romantični Shakespearjev Sonet 18, ki se začenja "Shall I Compare Thee to a Summer's Day" (Ali naj te primerjam s poletnim dnem?).

Zvezdniki v spodnjem perilu v valove
Manjša družba se je nato premaknila na sedmino v kolonialnem gostišču Indiana Tea House na Cottesloe Beach, enem najljubših Ledgerjevih krajev v domačem mestu. Vsaj 50 ljudi se je zbralo med obujanjem spominov ob kozarcih vina in vrčkih piva, preden so se nazadnje odločili, da bi bilo plavanje v oceanu najprimernejši način za konec dneva.

Williamsova, oblečena v poletno oblekico oker barve s črno obrobo in temnimi sončnimi očali, se je pridružila žalujočim, od katerih se jih je mnogo vrglo v ocean še v žalni obleki, medtem ko so se spet drugi slekli do spodnjega perila.

Prijatelji so odobravajoče vzklikali in ustvarili zaščitniški krog okoli Michelle, ko je stopila v vodo. Kim Ledger, Heathov oče, je vse skupaj opazoval s terase restavracije in glasno spodbujal svojo hčerko Kate, ko se je še ona podala valove.

Konec, kot bi si ga želel Heath
"Bilo je popolnoma spontano," je povedal eden izmed starih Ledgerjevih prijateljev. "Ni šlo za premišljeno dejanje, ampak za nekaj, kar se nam je zdelo, da bi bilo lepo narediti v njegov spomin, in izjemno primeren konec za tip človeka, kakršen je bil Heath." In še dodal: "Če bi bil danes tu, bi delali takšne nore stvari - tak je pač bil." Končal je z oznako zadnjega slovesa: "Trudili smo se biti kar se da veseli. In bilo je naravnost fantastično."

Po množičnem namakanju so se prijatelji in družina zbrali na obali, sklenjenih rok, in opazovali zaton sonca, ki je izginil za obzorje 15 minut čez osmo. "Sonce zahaja za našo ljubeznijo," sta pripomnila dva žalujoča. "Ampak nikdar ne bo zašlo za Heathyja."

K. S.