Za Milo so ponoreli vsi - kritiki, oblikovalci, občinstvo. Foto: EPA
Za Milo so ponoreli vsi - kritiki, oblikovalci, občinstvo. Foto: EPA
Vincent Cassel in Mila Kunis
Natalie Portman, Vincent Cassel in Mila Kunis - trio zvezdnikov v Črnem labodu. Foto: EPA

Prelestna Milena Markivna Kunis je bila rojena leta 1983 v judovski družini v Ukrajini. Pozneje je dejala, da si je njena družina prav zaradi antisemitskih teženj v državah nekdanje Sovjetske zveze želela ustvariti novo življenje čez lužo, v ZDA. Prijavili so se in žreb jim je bil naklonjen - Mila, brat in starša so leta 1991 postali prebivalci Los Angelesa.

"To je bil šok. Bilo je, kot da bi pri sedmih letih postala slepa in gluha," se spominja Mila, ki je brez znanja ene angleške besede začela hoditi v šolo, po prihodu domov pa od žalosti pogosto planila v jok. Oče jo je želel potolažiti s tem, da jo je večkrat peljal na ogled studiev na Beverly Hillsu - in takrat se je prižgala njena srečna zvezda.

Začela z reklamami
Opazil jo je iskalec novih obrazov in Mila je že kmalu začela nastopati v oglasih, pozneje, ko se je tudi njeno znanje angleščine izboljšalo, pa je dobila nekaj epizodnih vlog v Obalni straži in Teksaškem možu postave. Še preden je dopolnila 15 let - producentom je lagala o svoji starosti, pa je dobila vlogo, ki je položila temelje za njeno nadaljnjo igralsko kariero - v humoristični seriji Oh, ta sedemdeseta je postala neznosna, manipulativna, a neskončno prikupna Jackie Burkhart. Serijo so snemali osem sezon, Mila pa je kljub pohvalam še naprej imela težave pri preboju na filmska platna.

Nato ji je le uspelo - čeprav je Katherine Heigl pred njo dobila prednost za vlogo v komediji Napumpana, pa jo je Judd Apatow izbral za privlačno hotelsko uslužbenko v filmu Pozabiti Sarah Marshall. Od te vloge naprej je bilo jasno - Mila bi lahko bila naslednja velika filmska zvezda.

Korak za korakom
S filmoma Max Payne in Knjiga odrešitve tega slovesa še ni upravičila, sta jo pa pripeljala do vloge, o kateri se že nekaj časa na veliko govori. Črni labod, seveda, v kateri je zaigrala sproščeno, svobodomiselno balerino Lily, ki se predstavlja kot popolno nasprotje vase zazrte Natalie Portman. Seveda je mnogim ostal v spominu tudi njun razvpiti spolni prizor, ki je pri marsikom povzročil, da mu je kri hitreje stekla po žilah ...

Danes je Mila - zvezda. Hvalijo jo modni strokovnjaki, uvršča se v vrh seznamom najlepših žensk na svetu, končno pa je prepričala tudi igralski ceh, saj je bila nominirana tako za zlati globus kot za nagrade ameriškega igralskega ceha (SAG). Nikakršnega dvoma ni več, Mila živi ameriške sanje - v njih pa ni več Macaulayja Culkina, otroškega zvezdnika filmov Sam doma, s katerim sta se januarja po skoraj desetletju razšla.