Slovencem je bil med drugim znan tudi zaradi skladbe Moja. Foto: Reuters
Slovencem je bil med drugim znan tudi zaradi skladbe Moja. Foto: Reuters
Njegova najuspešnejša plošča je bila Igri bez granici. Foto: Reuters
Njegova najuspešnejša plošča je bila Igri bez granici. Foto: Reuters

Glasbenik Toše Proeski se je rodil 25. januarja 1981 v Prilepu. Njegov prvi pomembnejši nastop je bil na otroškem festivalu Melfest, kjer je zmagal leta 1996 in 1997. Na državni ravni je zaslovel s skladbama Usni na usni in Sonce vo Tvoite Rusi Kosi, za katero je prejel nagrado na Eurofestu. Leta 1999 je podpisal pogodbo s producentsko hišo Avalon in še istega leta izdal album Nekade vo Nokta. Njegova priljubljenost se je hitro razširila po vseh državah nekdanje Jugoslavije.

S pesmijo Čija si je leta 2003 zmagal na srbskem izboru za pesem Evrovizije, festivalu Beovizija. Prihodnje leto je zastopal Makedonijo na Evroviziji, kjer je s pesmijo Life osvojil 14. mesto. V letih 2006 in 2007 je zmagal na hrvaškem radijskem festivalu. Njegova pesem Srce nije kamen je bila največkrat poslušana pesem na hrvaških radijskih postajah v letu 2006.

Največji zvezdnik makedonske popularne glasbe, ki je imel sicer klasično glasbeno izobrazbo, je bil dobro znan tudi slovenskim glasbenim navdušencem, med drugim tudi zaradi skladbe v slovenščini Moja. Z albumom Pratim te je bil več kot 30 tednov na slovenskih glasbenih lestvicah, znan pa je bil tudi po sodelovanju s slovensko glasbenico Anjo Rupel, s katero je posnel duet Skrajni čas.

Svojo najuspešnejšo in hkrati zadnjo ploščo pred smrtjo, Igri bez granici, je Proeski, ki je bil tudi Unicefov ambasador dobre volje, izdal avgusta 2007, zadnji veliki nastop je imel 5. oktobra istega leta na mestnem stadionu v Skopju. Koncert je bil dobrodelni, za svojo dobrodelnost pa je prejel tudi priznanje Matere Terezije.

Usodna je bila prometna nesreča

16. oktobra 2007 je zvezdnik v prometni nesreči na hrvaški avtocesti Zagreb–Lipovac v bližini Nove Gradiške v zgodnjih jutranjih urah pri 26 letih umrl. Nesreča se je zgodila, ko je avtomobil znamke Volkswagen touareg z makedonsko registracijo, v katerem so bili trije ljudje, trčil v levi zadnji del tovornjaka z italijansko registrsko tablico.

Proeski, ki je bil sopotnik in je med trkom spal, je umrl na kraju nesreče, voznik, 32-letni makedonski državljan Georgi Georgijevski, in sopotnica, 48-letna menedžerka pevca Ljiljana Petrović, pa sta bila hudo ranjena. Čeprav glasbenikova družina voznika, sicer Toševega dobrega prijatelja, ni krivila, pa ga je sodišče leta 2009 zaradi malomarnosti obsodilo na dve leti zaporne kazni.

Od njega se je poslovilo na stotine ljudi. Foto: Reuters
Od njega se je poslovilo na stotine ljudi. Foto: Reuters

Pevec, ki si je utiral pot tudi na mednarodno glasbeno sceno, je pred nesrečo snoval album v angleščini The Hardest Thing, ki je nato izšel dve leti po njegovi smrti. Zadnji Tošev album, osmi po vrsti, je poleg pesmi v angleščini prinesel tudi sodelovanje z italijansko pevko Gianno Nannini v pesmi Aria, pod istim imenom pa je nastal tudi glasbeno-biografski dokumentarec z vpogledom v zakulisje nastajanja plošče. "Imel je 'tisto nekaj'. Bil je izjemen umetnik z neskončno karizmo, zato ga je vsak takoj vzljubil. Poleg tega pa je angleško pel brez naglasa, popolno, kot da bi bil to njegov materni jezik. Sodeloval sem že s številnimi tujimi pevci, a česa takega še nisem slišal," je leta 2009 ob izidu albuma dejal Andy Wright, ki je sodeloval pri ustvarjanju zadnjega glasbenega dela Proeskega.

Z državniškimi častmi so ga pokopali v Kruševu, pogreba pa se je udeležilo na stotine ljudi iz sveta politike, estrade in glasbe z vsega območja nekdanje Jugoslavije. Na pogrebu je žalovalo tudi njegovo dekle, rokometašica Andrijana Budimir, s katero je bil v zvezi med letoma 2001 in 2004, ko sta se zaradi oddaljenosti in ljubosumja razšla. Tri leta pozneje sta zvezo obnovila, Budimir je po smrti svojega partnerja dejala, da sta načrtovala poroko in otroke, zatem pa se je umaknila iz javnosti.