Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Če dovolj ljudi poobjavi moj tvit, mi boste morda odgovorili tu. Vaš vodja kadrovske ne more potrditi, ali sem še zaposlen ali ne," je tvitnil Musku Halli Thorleifsson.

Musk, ki je oktobra kupil Twitter in začel veliko kadrovsko čistko, mu je, presenetljivo, odgovoril in ga vprašal, kakšno delo opravlja v podjetju. 45-letni Thorleifsson je na Twitterju delal kot direktor razvoja izdelkov.

Thorleifsson je za BBC povedal, da tudi devet dni po tem, ko so mu blokirali dostop do Twitterjeve mreže, ni vedel, ali je bil odpuščen ali ne, na njegova poizvedovanja pa mu ni nihče znal odgovoriti, vključno s kadrovsko službo.

Po daljši izmenjavi na Twitterju z Muskom, za katero je Thorleifsson dejal, da se je zdela bolj kot razgovor za službo, je prvi mož Twitterja pogovor sklenil s tremi smejočimi se emodžiji.

Kmalu za tem je Thorleifsson od vodje kadrovske službe prejel e-pismo s potrditvijo, da je bil odpuščen.

Musk: Zgovarjal se je na invalidnost

Musk je ob tem Thorleifssona še javno pokritiziral. "Resnica je, da ta tip (ki je, mimogrede, premožen) v zadnjih štirih mesecih dejansko ni delal ničesar, kot izgovor pa navajal invalidnost, ki da mu onemogoča tipkanje, pa je vseeno istočasno tvital kot nor. Ne morem reči, da imam veliko spoštovanja do tega," je zapisal na Twitterju.

Thorleifsson, podjetnik iz Islandije, je v začetku leta 2021 prodal Twitterju svojo oblikovalsko agencijo Ueno, ki jo je ustanovil leta 2014 v Reykjaviku. V sklopu prevzema podjetja je postal redno zaposlen na Twitterju.

"Da svoje podjetje prodam, sem se odločil zaradi več razlogov, ampak eden od njih je bil, da imam mišično distrofijo in mi telo počasi, a zanesljivo odpoveduje. Preostalo mi je še nekaj dobrih delovnih let, tako da je bil to zame dober način, da sklenim svoje podjetje in z denarjem preskrbim sebe in svojo družino za leta, ko ne bom več mogel delati," je povedal za BBC.

Thorleifssona zdaj skrbi, da Musk ne bo upošteval pogodbe, ki jo je podpisal s Twitterjem, ko je prodal svoje podjetje. "To je izjemno stresno. To je moj pokojninski sklad, način, da preskrbim sebe in družino, ko moja bolezen napreduje. Da to ukine najbogatejši Zemljan in potencialno ne spoštuje pogodbe, težko sprejmem," je potožil.

Prejšnji mesec je Musk odpustil še 200 uslužbencev Twitterja, kar pomeni, da jih je na Twitterju zdaj zaposlenih samo še 2000, potem ko jih je oktobra za podjetje delalo 7500.

"Podjetja odpuščajo ljudi, to je njihova pravica. Ampak običajno to ljudem tudi sporočijo, kot kaže, pa je to na Twitterju trenutno zgolj opcija," je še dejal Thorleifsson.

A nekaj ur zatem je zgodba dobila nov preobrat. Musk se je na Twitterju znova oglasil v povezavi s tem primerom, a v popolnoma drugačnem tonu. Thorleifssonu se je opravičil in mu celo ponovno ponudil delo. "Rad bi se opravičili Halliju, ker sem napačno razumel celotno zadevo. Moje mnenje je bilo osnovano na stvareh, ki niso bile resnične ali pa so bile resnične, a nepomembne. Lahko ostane zaposlen v Twitterju."