Večine nagrajencev (z izjemo igralcev in glasbenikov ter peščice športnikov) na podelitev, ki je po lanskem premoru znova potekala v živo, ni bilo. Foto: Reuters
Večine nagrajencev (z izjemo igralcev in glasbenikov ter peščice športnikov) na podelitev, ki je po lanskem premoru znova potekala v živo, ni bilo. Foto: Reuters

Revija o življenjskem slogu in modi, ki je prvenstveno namenjena moškim, vsako leto podeljuje nagrado "moškega leta", s katero pa ne nagrajujejo vedno le moških, so spomnili na podelitvi v galeriji Tate v Londonu. Za letošnje osrednje nagrajence, t. i. heroje leta, so namreč izbrali ekipo razvijalk in razvijalcev cepiva na univerzi v Oxfordu in v družbi AstraZeneca: znanstvenico Sarah Gilbert, biologinjo Catherine Green ter njuni ekipi.

Nogometna legenda Southgate, ki se je po končani karieri uveljavil kot menedžer, je tako dobil nagrado za svoj prispevek k angleški nogometni pravljici, ki se je končala tik pod vrhom (ko je Anglija na Euru po strelih z bele točke izgubila proti Italijanom), ekipama britanskih olimpijskih in paraolimpijskih športnikov pa so se poklonili z nagrado za najbolj izstopajoči dosežek leta.

Ob tem niso pozabili niti na bolj "tradicionalne" kategorije nagrajencev: igralce, glasbenike in druge navdihujoče posameznike. Slovitemu Anthonyju Hopkinsu so tako namenili nagrado legende leta, za ikono leta pa razglasili "Borata" Sacho Barona Cohena, zvezdnik Netflixove serije Bridgertonovi Regé-Jean Page pa je dobil nagrado za najbolj izstopajočo predstavo.

Med nagrajenci so bili še igralci Adrian Dunbar (televizijski igralec leta), Paul Bettany (glavna vloga leta) in Kingsley Ben-Adir (debitant leta) ter režiser Quentin Tarantino (pisec leta), v glasbenih kategorijah pa so se nagrad veselili Ed Sheeran (soloizvajalec leta), skupina Wolf Alice (rockzasedba leta) in Arlo Parks (debitantka leta).

Posebno nagrado so pri reviji GQ namenili še oblikovalki in okoljski aktivistki Vivienne Westwood, oblikovalec leta pa je postal Brunello Cucinelli.