Helen Mirren v intervjuju, ki spremlja številko, ki prihaja na police v petek, pravi, da je bila popolnoma šokirana, ko je izvedela, kakšno čast so ji dodelili, in da same sebe nikdar ni videla kot lepe – še posebej ne pri svojih letih.

Namesto "lepota" raje uporablja besedo "prezenca".

“Obožujem besedo "prezenca", ker mislim, da to pomeni, da sem samozavestna, da se predstavljam svetu, da uživam v svetu okoli sebe," je povedala Mirren, ki si je z vlogo v filmu Kraljica leta 2006 prislužila tudi oskarja za najboljšo igralko.

Igralka, ki je od leta 2014 tudi obraz kozmetične hiše L’Oreal Paris, je zgradila impresivno igralsko kariero z več kot 140 vlogami v 55 letih.

"Mislim, da bi morali to, čemur pravimo lepotna industrija, preimenovati v industrijo prezence. To je tisto, kar izžarevamo javnosti.”

Še vedno ima tremo

Helen Mirren pa priznava, da je kljub tej svoji samozavesti in ugledni karieri še vedno živčna pred vsakim novim projektom.

“Zelo postanem živčna glede vsakodnevnega procesa. In srečevanja novih ljudi, ukvarjanja z novimi ljudmi. In glede tega, da nikdar ne vem, ali si bom zapomnila svoje besedilo ali ne. Preprosto zelo me plaši vse skupaj, dokler enkrat ne padem v ritem, potem pa se bolj sprostim.”

Ko pade enkrat zadnja klapa filma, so njeni živci že povsem umirjeni, recenzij pa pravi, da ne bere – ne dobrih ne slabih.

Med najlepšimi Zendaya, Zoe Kravitz, Adele

In medtem ko Mirren sama sebe ne označuje najraje za lepo, pa njen igralski kolega Vin Diesel meni, da ji oznaka popolno ustreza.

“Ima brezčasno karizmo. Vroča je, da bi lahko ubijala – in vedno je bila taka. Ima zelo mladosten duh,” je povedal Diesel, ki je z Mirren lani zaigral v filmu F9.

“Ampak mislim, da je tisto, kar je pri Helen Mirren najprivlačnejše, to, kako se počutiš ob njej. Vedno ti daje občutek, da si cenjen in ljubljen. In zato jo bom za vedno oboževal.”

People je v posebni številki, posvečeni lepoti, sicer predstavil 127 žensk, za katere pri reviji menijo, da izžarevajo lepoto – tako notranjo kot zunanjo. Med drugim so se letos v izbor uvrstile pevke Adele, Selena Gomez, igralke Zoë Kravitz, Jennifer Connelly, Zendaya, Andie MacDowell, Tracee Ellis Ross, Sandra Bullock in zvezdnica južnokorejske serije Squid Games Jung Ho-Yeon.