Golda Meir in Helen Mirren. Foto: AP/EPA
Golda Meir in Helen Mirren. Foto: AP/EPA

Pravice za film sta že odkupili produkcijsko-distribucijski hiši iBleecker Street in ShivHans. Po pisanju Varietyja bo celovečerec prikazal dramatične dogodke, veliko odgovornost in kontroverzne odločitve, ki jih je leta 1973 sprejela Golda Meir med jomkipursko oziroma oktobrsko arabsko-izraelsko vojno.

Golda Meir (1898–1978). Foto: AP
Golda Meir (1898–1978). Foto: AP

Mnogokratne upodobitve kraljic
Vloga izraelske premierke bo pomenila nov izziv za oskarjevko Helen Mirren (1946), ki se je izkazala z upodobitvijo treh britanskih kraljic v filmih in serijah. Za vlogo Elizabete I. v istoimenski seriji iz leta 2005 je prejela nagradi emmy in zlati globus, za vlogo Elizabete II. v filmu Kraljica iz leta 2006 pa je poleg oskarja prejela tudi bafto. Za upodobitev kraljice Charlotte v filmu Norost kralja Jurija iz leta 1994 je bila deležna oskarjevske nominacije.

Prva z izraelskim potnim listom
Leta 1898 v Kijevu rojena političarka Golda Meir je bila soustanoviteljica države Izrael in velja za najvplivnejšo izraelsko političarko v zgodovini. Službovala je kot ministrica za delo in zunanja ministrica ter kot četrta po vrsti zasedla premiersko funkcijo v Izraelu in je doslej edina ženska, ki je bila na tem položaju. Premierka je bila med letoma 1969 in 1974, na položaju jo je nasledil Jicak Rabin.

Skupaj s 24 sopodpisniki je 14. maja 1948 podpisala deklaracijo o ustanovitvi države Izrael, ki so jo že naslednji dan napadle združene sile Egipta, Sirije, Libanona, Transjordanije in Iraka. Golda Meir je bila prva oseba, ki je prejela izraelski potni list. Umrla je leta 1978 v Jeruzalemu.