24-letnica je veselo novico objavila na družbenih omrežjih: "Danes zaznamujem dragocen dan v svojem življenju," je tvitnila.

Aktivistka se je z izbrancem udeležila obreda nikah, v katerem se oba strinjata, da se bosta poročila. Gre za prvi korak v islamski poroki. "Navdušena sva, da bova skupaj hodila po poti pred seboj," je še dodala Malala. Ob tem je objavila tudi več fotografij z obreda, ki so ga pripravili na svojem domu skupaj z družinama. S čim se ukvarja njen mož, ni znano.

Mladenka je še julija v pogovoru za britansko izdajo revije Vogue dejala, da ni prepričana, ali se bo kdaj poročila. Takrat je dejala: "Še vedno ne razumem, zakaj se ljudje odločajo za zakon. Če si želiš z nekom preživeti življenje, zakaj potrebuješ še papirje za to?" se je takrat vprašala. Zaradi teh besed je v rodnem Pakistanu vzbudila veliko ogorčenje.

Pri enajstih letih pisala blog

Malala Jusafzaj se sicer že do mladih nog zavzema za pravico deklic in žensk do šolanja. Pozornost svetovne javnosti je dobila, ko je kot enajstletno dekle na blogu britanskega BBC opisovala svoje življenje v pakistanski dolini Svat, kjer so bili dejavni talibani.

Svetovni simbol boja za človekove pravice pa je postala, ko jo je pakistanski taliban 9. oktobra 2012 na šolskem avtobusu ustrelil v glavo zaradi njenega zavzemanja za pravico deklet do izobraževanja. Zdravili so jo v britanskem mestu Birmingham, kamor se je nato preselila njena družina.

Kot najmlajša prejemnica Nobelove nagrade za mir – prejela jo je leta 2014 –, se še vedno dejavno zavzema za pravice deklet in žensk do izobraževanja. Lani je diplomirala na univerzi v Oxfordu.