Vojvoda Susseški je pred dnevi skoraj "na skrivaj" priletel iz ZDA v London, kjer bo v četrtek, na materin rojstni dan z bratom Williamom odkril kip v njeno čast. Kip sta brata naročila že pred štirimi leti, ko so bili odnosi med njima bistveno boljši.

William in Harry se vedno bolj oddaljujeta. Foto: EPA
William in Harry se vedno bolj oddaljujeta. Foto: EPA

V vmesnem času se je spremenilo (skoraj) vse: leta 2018 se je Harry poročil z Meghan Markle, leto pozneje se je jima je rodil sin Archie, znotraj kraljeve družine sta se počutila utesnjeno, nerazumljeno, celo rasizma menda ni manjkalo, hitita pojasnjevati v zadnjem obdobju. Skratka, razmere so se tako poslabšale, da sta se lani nato uradno odpovedala vlogi znotraj britanske kraljeve družine, se preselila v ZDA, kjer se jima je pred kratkim rodila še hčerka Lilibet.

Harry se je po "ločitvi" od kraljeve družine na Otok vrnil le enkrat, in sicer konec aprila, ko je umrl njegov dedek in mož kraljice Elizabete II., Filip. Da so odnosi med bratoma slabi, je bilo nekako razbrati že iz vrstnega reda v pogrebnem sprevodu – med njima je namreč hodil njun bratranec Peter Phillips –, a oboževalce kraljeve družine so pozneje delno "pomirili" posnetki, ko sta po pogrebni slovesnosti med odhodom iz cerkve Harry in William, ki ga je spremljala žena Kate sproščeno pokramljala.

A očitno je šlo le za predstavo za sedmo silo, zdaj ugotavljajo poznavalci. Še istega dne naj bi se Harry soočil s svojim očetom Charlesom, ki mu je predstavil svoj pogled na krčenje kraljeve družine (za kaj natančno je šlo, medijem še ni uspelo izvedeti, a neuradno je bil govor o plemiških nazivih za Harryjeva sina in takrat še nerojeno hčer), William se je postavil na očetovo stran, kar je Harryja menda tako razbesnelo, da je na vrat na nos odvihral iz palače in se takoj vrnil domov, v ZDA.

Princesa Diana in princ Charles v začetku 90. let. Diana je le dobro leto po ločitvi, 31. avgusta 1997 umrla v prometni nesreči. Foto: AP
Princesa Diana in princ Charles v začetku 90. let. Diana je le dobro leto po ločitvi, 31. avgusta 1997 umrla v prometni nesreči. Foto: AP

Od takrat brata ne govorita, razen prek posrednikov, poroča Reuters, ki se sklicuje na britanske medije. "Konflikt med Dianinima sinovoma se najverjetneje ne bo kmalu končal," je eden izmed priznanih biografov kraljeve družine Robert Lacey nedavno zapisal v članku za Daily Mail in dodal, da se številni člani družine in njuni skupni prijatelji trudijo, da bi ju posedli za isto mizo, a za zdaj brez uspeha.

Precej upanja so polagali ravno v 60. obletnico rojstva njune matere, ki sta jo oba oboževala, a po zadnjih poročilih, ki prihajajo iz palače, je bolj verjetno, da se bo ravno ob odkritju kipa, ki bo stal v vrtovih Kensingtonske palače, kjer je Diana živela (in kjer ima William uradni sedež), razkol med bratoma še poglobil.

Kate kljub prvotnim napovedim ne bo na odkritju kipa. Foto: Reuters
Kate kljub prvotnim napovedim ne bo na odkritju kipa. Foto: Reuters

"Če se ne bo eden od njiju opravičil – in mislim, da bi to verjetno moral biti Harry –, ne vidim, kako bi se lahko njun odnos popravil," je v pogovoru za Reuters dejala poznavalka dogajanja v kraljevi družini Penny Junor in dodala: "Kolikor sem seznanjena, se brata ne pogovarjata. Vsaj ne tako, kot se bratje navadno pogovarjajo."

Medtem ko je bilo najprej načrtovano, da bodo ob odkritju kipa tudi člani širše družine Spencer in (vsaj) Williamova žena Kate, so ta teden iz Palače sporočili, da so bili zaradi grožnje, ki jo predstavlja različica delta novega koronavirusa, primorani zožiti seznam povabljencev na dogodek – zanimivo je, da je od vidnejših članov kraljeve družine s seznama izpadla le Kate. Po poročanju Daily Telegrapha bodo William, Kate in njuni trije otroci (George, Charlotte in Louis) kip obiskali in se Diani poklonili "zasebno".