Oprah se v preteklosti ni javno politično opredeljevala. Za Obamo je naredila izjemo. Foto: Reuters
Oprah se v preteklosti ni javno politično opredeljevala. Za Obamo je naredila izjemo. Foto: Reuters
Oprah Winfrey in Barack Obama
Barack Obama in George Clooney
George Clooney je diplomatski - vsi demokrati so mu všeč, a podprl je Obamo. Šarmantnima Američanoma je poleg let skupno tudi zavzemanje za Darfur. Foto: EPA

Slovita TV-voditeljica namreč spremlja demokratskega senatorja iz Illinoisa na njegovi poti volilne kampanje po treh zveznih državah: Iowi, Južni Carolini in New Hampshiru.

53-letna Winfreyjeva, le ena izmed gorečih slavnih podpornikov 46-letnega karizmatičnega politika, upa, da bo Obami pomagala s svojimi nastopi na zborovanjih.

Oprah in Obama na stadion
In kaže, da zvezdniški prah že deluje - vstopnice so v vseh treh državah že pošle, v Južni Carolini pa so morali zaradi velikega zanimanja zborovanje celo prestaviti iz dvorane z 18.000 sedeži na nogometni stadion z 80.000 sedeži.

Oprahina angažiranost je neobičajna, saj navadno javno ne podpre nobenega politika, kljub temu, da je sama izjemno vplivna osebnost. Tokrat je naredila izjemo ter jasno in glasno izrazila svojo podporo temnopoltemu senatorju že maja.

"Verjamem v tega človeka"
"Mislim, da je bilo to, za kar se zavzema, za kar je dokazal, da se lahko zavzema, vse, kar je pokazal, zame vredno, da dam zanj roko v ogenj," je voditeljica pogovorne oddaje povedala takrat v intervjuju za Larryja Kinga.

"In v preteklosti tega nisem počela, ker nisem čutila do nobenega ali pa nisem poznala nobenega dovolj dobro, da bi lahko rekla, verjamem v tega človeka."

Od Clooneyja do Scarlett
Septembra je Oprah priredila v Kaliforniji gala prireditev za zbiranje sredstev za Obamovo kampanjo - dosežek: trije milijoni zelencev, pretežno iz zvezdniških žepov.

Demokratski kandidat pa bo že v ponedeljek prejel še več podpore od zvenečih imen iz sveta zabave - v Los Angelesu bo namreč koncert "Generation Obama", kjer bodo prisotni zvezdniki od Jessice Biel in Taya Diggsa do Scarlett Johansson.

Javno je Obamo podprl tudi oskarjevec George Clooney.

Clintonova ali Obama?
Večina javnomnenjskih raziskav sicer trenutno kaže, da sta Obama in newyorška senatorka, zgodnja favoritinja Hillary Clinton, izenačena v Iowi, v New Hampshiru pa ima nekdanja prva dama ZDA rahlo prednost.

Johnu Kerryju leta 2004 zvezdniška podpora ni kaj prida pomagala. Bo pri Baracku Obami leta 2008 kaj drugače?

K. S.