Naslednji na vrsti. Foto: EPA
Naslednji na vrsti. Foto: EPA

Komik Pete Davidson, znan predvsem po svojem sodelovanju v ameriški oddaji Saturday Night Live, je naslednji zvezdnik, ki se bo peljal na rob vesolja. Družba Blue Origin, ki je v lasti najbogatejšega Zemljana Jeffa Bezosa, že od lanskega podjetja pa organizira komercialne polete za vesoljske turiste, bo v okviru četrtega tovrstnega podviga 28-letnika popeljala na kratek polet 23. marca.

58-letnik je plovilo preizkusil že lanskega julija. Foto: EPA
58-letnik je plovilo preizkusil že lanskega julija. Foto: EPA
Sorodna novica Kapitan Kirk gre v vesolje: 90-letni William Shatner na krovu vesoljskega vozila

Vesoljsko plovilo New Shepard, ki se imenuje po prvem Američanu v vesolju, Bezos pa ga je preizkusil že lanskega julija, bo svojo pot 106 kilometrov visoko začelo z vzletišča v teksaškem mestu Van Horn. Celoten polet – od vzleta do pristanka – naj bi trajal dobrih 10 minut. Na vrhuncu pustolovščine bodo potniki lahko izkusili nekaj minut breztežnosti, nato pa se počasi, s pomočjo padal, spustili nazaj na trdna tla v puščavi, poroča AP.

Ker naj bi bil Davidson "častni gost", mu za pustolovščino ne bo treba plačati. Na krovu se mu bodo sicer pridružili še investitor Marty Allen, profesor z Univerze Severne Karoline Jim Kitchen, George Nield, ki je nekoč delal pri Nasi in promoviral komercialne polete v vesolje, ter nekdanji nepremičninski agent Marc Hagle in njegova žena Sharon – ta je ustanovila neprofitno organizacijo SpaceKids Global, ki otroke navdihuje glede vesolja. Cena poleta za teh pet potnikov sicer ni bila razkrita.

Partner Kim Kardashian gre tako po poti 90-letnega igralca Williama Shatnerja, ki se je v višave odpravil oktobra, in nekdanjega zvezdnika ameriškega nogometa Michaela Strahana, ki se je tja odpravil dva meseca pozneje. Kratki poleti na rob vesolja so za Bezosa sicer postali precej donosen posel. Do zdaj naj bi prodali že za več kot 100 milijonov dolarjev vozovnic.