Bo princ Harry v naslednjem desetletju zakopal bojno sekiro s sorodniki ali bodo ostali na bojni nogi? Foto: Reuters
Bo princ Harry v naslednjem desetletju zakopal bojno sekiro s sorodniki ali bodo ostali na bojni nogi? Foto: Reuters

V pogovoru za BBC je Harry, ki ima naziv vojvoda Susseški, dodal: "Ne glede na starost je moje poslanstvo še naprej delati dobro v svetu."

Rojstni dan bo Harry praznoval v svoji vili v Kaliforniji, obkrožen z najbližjimi, torej z ženo Meghan, petletnim sinom Archiejem in triletno hčerko Lilibet. Nato pa bo za nekaj dni odšel še na oddih s svojimi najbližjimi prijatelji.

Harry je o sinu in hčerki dejal: "Odkar sem oče dveh neverjetno prijaznih in zabavnih otrok, na svet gledam z druge perspektive. Poleg tega sem se bolj osredotočil na vse, kar počnem. Biti oče je ena največjih življenjskih radosti, zaradi katere sem še bolj zagnan in predan temu, da bi ta svet naredil boljši."

Princ Harry, mlajši brat prestolonaslednika, valižanskega princa Williama, in peti v vrsti za britanski prestol, ima za seboj precej burno obdobje, zaradi katerega se zdi njegova vojaška kariera še bolj oddaljena. 30 let je namreč dopolnil leta 2014, leto dni zatem, ko se je vrnil z druge misije z britansko vojsko v Afganistanu. Kasneje je dejal, da mu je bivanje v Afganistanu prineslo "grozljive napade panike". To je bil tudi eden izmed razlogov, da je ustanovil igre Invictus Games, na katerih se merijo poškodovani vojni veterani. Nekaj mesecev pred 30. rojstnim dnem se je razšel tudi s takratnim dekletom Cressido Bonas.

Na poroko Harryja in Meghan je prišlo kup zvezdnikov, med njimi George Clooney, Serena Williams in Elton John. Foto: Reuters
Na poroko Harryja in Meghan je prišlo kup zvezdnikov, med njimi George Clooney, Serena Williams in Elton John. Foto: Reuters

Množica sprememb v enem desetletju

Leta 2016 je Harry spoznal ameriško igralko Meghan Markle, s katero sta se leta 2020 ob ogromno medijske pozornosti odločila, da kraljeve obveznosti pustita za seboj. Preselila sta se v Kalifornijo, natančneje v bogataški predel Montecito v bližini Santa Barbare, in prenehala biti "delujoča člana britanske kraljeve družine", kot sta zapisala, pa tudi "finančno neodvisna".

Harry spora z bratom Williamom še vedno ni zgladil, zaostrene odnose naj bi imel tudi z več drugimi sorodniki. Sprave ni na vidiku, čeprav je pohitel v London, ko je njegov oče, kralj Karel III., razkril, da ima raka. Občasno se sicer pojavijo govorice, da naj bi Harry razmišljal o vrnitvi na Otok, a so njegovi najbližji prijatelji že večkrat zatrdili, da je v ZDA srečen in da mu ameriški način življenja ugaja. V Londonu je bil zadnjič maja, ko je obiskal nekaj dobrodelnih organizacij.

Harry je vedno veljal za 'porednega' fanta britanskega dvora. Foto: Reuters
Harry je vedno veljal za 'porednega' fanta britanskega dvora. Foto: Reuters

Z Meghan se preživljata kot drugi zvezdniki – Harry je izdal knjižno uspešnico Rezerva (Spare), v kateri ni skoparil s kritikami na račun dvora, med drugim je podrobno opisal fizični spopad z Williamom in mačeho, kraljico ženo Camillo, obtožil izdajanja informacij medijem. V knjigi se je spomnil tudi jemanja kokaina in opisal, kdaj je izgubil nedolžnost.

Z Meghan sta pred leti podpisala donosni pogodbi z Netflixom in Spotifyem, nedavno sta se odpravila tudi na turnejo po Nigeriji in Kolumbiji.

A kako naprej? "Harry je na razpotju in zdi se, da ne ve čisto natančno, katero pot naj ubere," je za AP dejala Sally Bedell Smith, avtorica knjige o Harryjevem očetu, kralju Karlu III.

Čeprav ne uporablja več kratice HRH – njegova kraljeva visokost –, pa bo ob 40. rojstnem dnevu prejel več kot šest milijonov funtov iz sklada, ki ga je ustanovila njegova babica, pokojna kraljica Elizabeta II.

Nekaj fotografij iz življenja princa Harryja si oglejte v galeriji.