Prince Charles je nagrado dobil za svoja prizadevanja za boljše zdravje planeta. Foto: EPA
Prince Charles je nagrado dobil za svoja prizadevanja za boljše zdravje planeta. Foto: EPA
Prince Charles in Camilla
Charles in Camilla sta v New Yorku obiskala harlemske otroke. Foto: EPA

Charlesu, ki ga je spremljala žena Camilla, je nagrado podelila harvardska fakulteta za medicino oziroma njen Center za zdravje in svetovno okolje. Priznanje se imenuje svetovni okolijski državljan, Charlesu pa sta ga v roke potisnila igralka Meryl Streep in lanski nagrajenec, dolgoletni borec za zdravje Zemlje in nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore, ki letos na stanje planeta opozarja v večkrat nagrajenem dokumentarnem filmu Gola resnica.

Tokrat ni letel z zasebnim letalom
Dogodek pa ni minil brez hudih besed - princa in Camillo so britanski okolijski aktivisti skritizirali, ker sta čez Atlantski ocean poletela z 20-članskim spremstvom. Opomnili so, da potovanja z letalom zelo obremenjujejo ozračje, zato bi morali leteti le, kadar je zares neizogibno potrebno. Nazadnje so Charlesu navrgli še, da je to množično potovanje "zelena hinavščina" in ga vprašali, zakaj se ni za nagrado zahvalil prek videovklopa v živo. Sian Berry iz Britanske zelene stranke (Britain Green Party) je povedal: "Hm, razočaran sem nad tem, kar vidim. Charles bi moral spremeniti osebne navade." Par je v petek v ZDA pripotoval z letalom British Airways - Charles sicer navadno potuje z zasebnim letalom, tokrat pa se je princ ravno zaradi preteklih očitkov britanskih Zelenih odločil za let z British Airwaysom.

Charles ne bo šel na smučanje
Tiskovni predstavnik Clarence Housa, kjer živijo princ Charles, Camilla ter princa William in Harry, je ob tej priložnosti še enkrat poudaril, da se je Charles letos odpovedal smučanju v Švici ravno zato, ker "noče v zraku pustiti še ene sledi ogljikovega dioksida".

Od Philapelphie do Harlema
Obisk ZDA sta Charles in Camilla začela v Philadelphii, kjer sta si ogledala, kako poteka prenova starih mestnih četrti in ohranjanje starega mestnega jedra - princa poleg ekološkega kmetovanja zelo zanima tudi arhitektura in je v Veliki Britaniji poskrbel za prenovo več vaških jeder. V New Yorku sta obiskala otroke v Harlemu in si ogledala vajo za Shakespearjevo igro Sen kresne noči.