Fotografija, posneta na rimskem letališču julija leta 2019, ko je bil Berlusconi še poslanec v Evropskem parlamentu. Foto: Reuters
Fotografija, posneta na rimskem letališču julija leta 2019, ko je bil Berlusconi še poslanec v Evropskem parlamentu. Foto: Reuters

Berlusconi, sicer trikratni premier, je znova postal viden član italijanske politike, saj je na septembrskih parlamentarnih volitvah slavila koalicija, v kateri je tudi njegova stranka Naprej, Italija.

29. septembra je praznoval 86. rojstni dan, v torek pa naj bi na sestanku poslanske skupine svoje stranke v Rimu kolegom dejal, da mu je Putin za darilo poklonil steklenice vodke, ki jih je opremil z "zelo prijaznim pismom". Iz stranke so te navedbe zanikali, a tamkajšnji mediji so objavili avdioposnetek sestanka, ki dokazuje, da je Berlusconi res to izjavil. Na posnetku je tudi slišati Berlusconija, kako izjavi, da se je ruskemu predsedniku zahvalil tako, da mu je poslal italijansko vino lambrusco, piše Guardian.

"Ruski ministri so večkrat rekli, da smo v vojni z njimi, ker Ukrajini zagotavljamo orožje in finančna sredstva. Sam se o tem ne morem izreči, kajti če to pride v javnost, bo nastala prava katastrofa. Lahko rečem le, da sem zelo, zelo zaskrbljen. Obudil sem odnose s predsednikom Putinom, vsaj malo, kajti poznam ga kot miroljubnega in razumnega človeka," naj bi še dejal politik in medijski mogotec.

Naprej, Italija je najmanjša stranka v novi italijanski koaliciji, na čelu katere je stranka Bratje Italije oziroma njena voditeljica Giorgia Meloni, ki bo v kratkem postala italijanska premierka. Koalicija, v kateri je še Liga Mattea Salvinija, uradno podpira Ukrajino in sankcije Evropske unije proti Rusiji.