Veselje Angležinj po uvrstitvi v finale. Foto: Reuters
Veselje Angležinj po uvrstitvi v finale. Foto: Reuters

Valižanski princ in prvi v vrsti za britanski prestol je namreč po tradiciji tudi predsednik angleške nogometne zveze. Zato so številni po sredi, ko so se Angležinje po zmagi nad gostiteljicami, Avstralkami, uvrstile v veliki finale, pričakovali, da se bo princ William na vrat na nos odpravil v Sydney, kjer se bo v nedeljo sklenilo žensko nogometno prvenstvo.

A je Buckinghamska palača navijače razočarala, ko je sporočila, da se William "nima namena osebno udeležiti" finalnega obračuna, bo pa tega spremljal – kot velika večina angleških navijačev – doma, pred televizijskim zaslonom.

Sorodna novica Angležinje le še eno stopničko pred zgodovinskim dvojčkom

Odločitev je razburila nekaj ljubiteljev in podpornikov ženskega nogometa, pa tudi posamezne politike, predvsem opozicijske poslance. Poslanka laburistov Kate Osborne je tako v pogovoru za radio Times brez dlake na jeziku kritizirala odločitev kraljeve družine oz. princa: "Vsi vemo, da bi se Sunak (britanski premier Rishi Sunak, op. a.) in predsednik nogometne zveze, princ William, gotovo udeležila, če bi šlo za moški finale. Ne glede na to, kako dolgo je potovanje v Avstralijo." Daily Mail ob tem piše, da se ne princ William ne Rishi Sunak nista udeležila lanskih nastopov moške angleške reprezentance v Katarju. Pri tem sicer velja poudariti, da se moška izbrana vrsta ni prebila tako visoko kot njihove ženske kolegice – Angleži so obtičali v četrtfinalu, kjer so jih premagali Francozi.

Časopis Telegraph pa navaja nekdanjega ministra za šport v vladi laburista Gordona Browna, Gerryja Sutcliffa, ki ocenjuje, da bi se predstavniki oblasti, predvsem pa princ William, tekme morali udeležiti: "Mislim, da bi princ William moral iti tja. Vem, da je daleč, in prepričan sem, da ima družinske obveznosti, vendar gre za edinstven trenutek, to je finale svetovnega prvenstva."

Levinje, kot je vzdevek Angležinj, so se ob velikem navdušenju navijačev v finale nogometnega prvenstva uvrstile prvič po letu 1966 in skupaj z avstralskimi kolegicami Matildami poskrbela za pravo nogometno evforijo tako v domovini kot v deželi tam spodaj.

Njihove nasprotnice v finalu bodo Španke, za katere pa bo na tribuni navijala tudi kraljica Letizia, ki je v Avstralijo na hitro odpotovala skupaj z mlajšo hčerko Sofio. Ravno to je znova prililo olja na ogenj razburjanju nad Williamom – španska kraljeva družina je precej bolj opazno podprla domače nogometašice, kot je to storila angleška, piše Daily Mail. Kraljica Letizia je reprezentantke obiskala tudi na enem zadnjih treningov pred odhodom v Avstralijo in jim namenila "izjemno čustven govor".

V Buckinghamski palači na kritike odgovarjajo zgolj s pojasnilom, da sta tako princ William kot kralj Karel za izjemen uspeh angleških reprezentantkam takoj čestitala prek družbenih omrežij.