Še prejšnji teden sta bila skupaj na premieri Ryanovega filma Flags of our Fathers. Foto: Reuters
Še prejšnji teden sta bila skupaj na premieri Ryanovega filma Flags of our Fathers. Foto: Reuters
Reese Witherspoon s svojim oskarjem
Reese je za vlogo v filmu Hoja po robu nagrade dobesedno pobirala z lopato, Ryan pa je medtem lahko le opazoval. Foto: EPA
Reese in Ryan
Redki so bili trenutki v zakonu, ko je bil Ryan v ospredju - po navadi ga je žena zasenčila. Foto: PMC
Hilary Swank in Chad Lowe
Chad je jokal, ko je Hilary prejela drugega oskarja. Za štirimi zidovi pa ga je ženin uspeh mučil. Foto: EPA
Halle Berry in Eric Benet
Tudi Eric se ni mogel meriti z uspešnejšo partnerko. Foto: EPA
Reese in Ryan z otroki
Par se je močno trudil, da zakon ne bi propadel - če ne zaradi drugega - zaradi otrok.

Letošnja oskarjevka se je namreč po sedmih letih zakona uradno razšla z možem Ryanom Philippejem, je potrdila publicistka Witherspoonove, Nanci Ryder.

"Z žalostjo sporočamo, da sta se Reese in Ryan odločila, da se uradno razideta," je Ryderjeva začela svojo izjavo za medije. "Ostajata predana svoji družini in prosimo vas, da spoštujete njuno zasebnost ter varnost njunih otrok v tem času."

Reese v ločitveni boj z najboljšim
Ločitveni papirji sicer še niso bili vloženi, a tabloidi poročajo, da je Witherspoonova že navezala stik z znanim hollywoodskim ločitvenim odvetnikom Robertom Kaufmanom, ki je med drugimi zastopal že Jennifer Aniston, Liso Marie Presley in Roseanne.

Čeprav se novica o razhodu 30-letne zvezde Hoje po robu in 32-letnega zvezdnika Usodne nesreče zdi nepričakovana, še posebej za tiste brezupne romantike, ki verjamejo v hollywoodski "happy ending", so govorice o zakonski krizi krožile že nekaj let.

Leta težav
Še prejšnji teden je fotogenični par nasmejano poziral fotografom na rdeči preprogi newyorške predstavitve najnovejšega Phillippejevega filma, Flags of Our Fathers, v režiji Clinta Eastwooda. A že takrat je rumeni tisk poročal o javnem pričkanju igralcev tik pred slovesnim izhodom. Novice o težavah v raju so sicer začele krožiti leta 2002, ko je Witherspoonova priznala, da s Phillippejem zakonske težave rešujeta pri terapiji za pare, kar je podžgalo govorice o nezvestobi in Ryanovem ljubosumju glede Reesine bolj cvetoče kariere.

Igralka se je lani na pogovorni oddaji Oprah Winfrey ponovno izrekla, da verjame v trdnost zakona in da lahko vsakršne težave, ki se pojavijo, z Ryanom premagata s psihologom. "To sva že počela in vedno se mi je zdelo čudno, da so se ljudje odzvali tako negativno glede tega," je dejala. "Nihče ni popoln ... vsi imamo svoje težave."

Ko žena zasluži več od moža ali oskarjevo prekletstvo
Phillippe je podobno povedal v najnovejši številki revije Interview, za katero je 32-letnik priznal, da se odtuji od žene in družine, kadar snema na lokaciji. "Včasih mislim, da je bolj čisto, vsaj na tej stopnji najinih življenj, da ločiva te zadeve - gre za individualnost in ohranjanje skrivnostnosti," meni Ryan.

Zdaj bo imel lepi mladenič veliko priložnosti za individualnost. Po poročanju spletnega tabloida TMZ, ki je prvi poročal o razhodu, odločitve ni sprožil kak določen dogodek, ampak je šlo za premišljeno odločitev, temelječo na več dogodkih, ki so se zbirali prek let. Prav mogoče pa je, da je bila kaplja čez rob februar, ko je Witherspoonova domov prinesla oskarja za najboljšo igralko v Hoji po robu.

Zlati kipec je bil namreč usoden že za veliko tako imenovanih zlatih parov: Hilary Swank se je razšla z igralcem Chadom Lowom isto leto, ko je odnesla domov oskarja številka 2, Halle Berry pa je naznanila, da se razhaja z glasbenikom Ericom Benétom le nekaj dni po osvojitvi kipca.

Začelo se je kot v pravljici
Kar pa se tiče Witherspoonove in Phillippeja ... par se je spoznal pred skoraj desetletjem - na praznovanju Reesinega 21. rojstnega dneva, ko je postavni svetlolasec takoj pritegnil pozornost slavljenke, da ga je ta nagovorila z besedami: "Sem mislila, da si ti moje rojstnodnevno darilo!"

Od tam naprej je šlo hitro: poročila sta se leta 1999, še istega leta zaigrala skupaj v filmu Podle igre, nato se jima je rodila zdaj sedemletna hči Ava, štiri leta kasneje pa se je družini pridružil še sin Deacon. V nasprotju z rumenimi poročili letos spomladi igralka ni nikdar pričakovala tretjega otroka in je zaradi obrekovanj tabloide celo tožila.

Kaj ju čaka v prihodnosti?
Čeprav bi se par najverjetneje te dni rad umaknil izpred oči javnosti, to ne bo mogoče. Reese naj bi v kratkem začela promocijo filma Penelope, prihodnji mesec pa bo z Jakom Gyllenhaalom začela snemati film Rendition, drame, ki se osredinja na ameriški trk ob muslimanski svet. Phillippe pa je medtem zaposlen z dvema filmoma z vojaško tematiko: svoj čas usklajuje med promocijo Flags of Our Fathers in snemanjem drame o iraški vojni.