Ni bila prepričana, ali bi film poslala v svet. Foto: AP
Ni bila prepričana, ali bi film poslala v svet. Foto: AP

Izšel je novi dokumentarni film Selene Gomez z naslovom My Mind and Me. V njem so pokazani tudi trenutki, ko se pevka ni mogla prepričati, da zapusti posteljo. Prizori nekaterih izmed njenih najtežjih trenutkov za kamerami med drugim prikazujejo predčasno odpoved turneje Revival leta 2016, prepire s prijatelji in brezciljno tavanje po domu.

Ker je vse prikazano brez dlake na jeziku, je glasbenica še pred nekaj tedni razmišljala, da dokumentarec nikoli ne bi ugledal luči sveta. "Ker imam tako platformo, je nekako tako, kot da se malce žrtvujem za večji namen," je povedala 30-letna pevka, a dodala, da je bilo deljenje te zgodbe zanjo pomembno. Prvotno jo je sicer skrbelo, ali je sploh prava oseba za tovrstna sporočila. Čeprav na premieri sama sebe ni mogla pripraviti k temu, da bi dokumentarec dejansko gledala, ji je odziv občinstva dal želeno potrditev.

Ameriška zvezdnica je bila že v preteklosti zelo odkrita glede svojih težav z duševnim zdravjem in občutku obupa, ki jo je spremljal med odraščanjem pred kamerami. Izid dokumentarnega filma je pospremil tudi obširen intervju za Rolling Stone, v katerem se je med drugim še dodatno odprla o globinah njene bitke z depresijo in bipolarno motnjo.

"Mislila sem, da je mojega sveta konec"

"Z vsemi bom zelo iskrena – bila sem v štirih centrih za zdravljenje," je dejala v intervjuju in pojasnila, da so se "mračni" časi začeli že na začetku dvajsetih let. "Počutila sem se, kot da nimam nadzora nad tem, kar čutim, ne glede na to, ali je bilo nekaj dobrega ali slabega." V obdobju vzponov včasih cele dneve ni spala ali pa je bila prepričana, da bi morala vsem, ki jih pozna, kupiti avtomobil in da ima dar, ki ga želi deliti s svetom.

Manijo so nato nadomestili hudi padci, ki so se začeli z depresijo in prešli v strašljivo izolacijo. "Nisem se mogla premakniti iz postelje. Nisem želela, da bi kdo govoril z menoj," je razkrila in dodala, da je v postelji preživela tudi več tednov, že med hojo po stopnicah se je zadihala. Prijatelji so ji iz ljubezni prinašali hrano, nihče, vključno z Gomez, pa ni vedel, kaj je narobe.

Igralka je omenila, da si nikoli ni poskušala vzeti življenja, a je o tem več let premišljevala. "Menila sem, da bi bil svet boljši, če me ne bi bilo," je iskreno delila in dodala, da je odraščala z mislijo, da se bo poročila pri 25 letih. "Uničilo me je, da nisem bila niti blizu tega. Bilo je tako neumno, ampak res sem mislila, da je mojega sveta konec."

"Med pogovorom sem pozabila, kje sploh sem"

Leta 2017 so ji zaradi avtoimunske bolezni lupus morali presaditi ledvico, leto pozneje pa naj bi začela slišati glasove, kar je sčasoma vodilo v epizodo psihoze. V centru za zdravljenje naj bi več mesecev preživela v paranoji – nikomur ni zaupala, zdelo se ji je, da ji želijo škoditi. Diagnoza bipolarne motnje ji je končno pomagala razumeti, kaj se je zgodilo.

Zaradi učinka močnih zdravil pa naj bi začela izgubljati pravi jaz. "Ni me bilo več, nobenega dela mene ni bilo več," je povzela Gomez in dodala, da je zdravnik sčasoma zmanjšal količino zdravil. "Morala sem se naučiti, kako si zapomniti določene besede. Med pogovorom sem pozabila, kje sploh sem," je še razkrila in dodala, da je veliko dela vložila v to, da je sploh sprejela dejstvo, da ima bipolarno motnjo, in se naučila, kako se z njo spopadati.

Klic v stiski

Če čutite hudo duševno stisko ali imate samomorilne misli, poiščite strokovno pomoč v organizacijah, ki nudijo neposredno pomoč.

Lahko se obrnete na svojega osebnega zdravnika ali na:
112 – Center za obveščanje (za takojšnjo nujno pomoč)
116 123 – Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24h/dan)
116 111 – TOM – telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro)
01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj)
031 233 211 – Ženska svetovalnica – krizni center (24h/dan)