O dogodkih je HBO pripravil dokumentarni film v španskem jeziku. Foto: AP
O dogodkih je HBO pripravil dokumentarni film v španskem jeziku. Foto: AP
Sorodna novica Španski kuhar osumljen okrutnega umora kolumbijskega kirurga

Avgusta leta 2023 je predvsem v španskih medijih prah dvignil okruten zločin. V vreči gnojila so na smetišču na tajskem turističnem otoku Koh Fangan našli razkosano truplo, na podlagi analize DNK-ja pa so ugotovili, da gre za kolumbijskega plastičnega kirurga Edwina Arrieto Arteago. Za umor so kot glavnega osumljenca aretirali na družbenih omrežjih aktivnega španskega kuharja Daniela Sancha Bronchala, ki je tam dopustoval v istem času.

Rodolfo Sancho. Foto: AP
Rodolfo Sancho. Foto: AP

Sin uglednih španskih igralcev Rodolfa Sancha Aguirreja in Silvie Bronchalo je namreč žrtev kmalu po najdbi posmrtnih ostankov prijavil za pogrešanega, policija pa ga je nato zaradi dokazov pridržala in zaslišala. Policija je trdila, da je Sancho priznal umor in dejal, da ga je načrtoval, ker naj bi 44-letni Kolumbijec grozil, da bo osramotil njega in njegovo družino z razkritjem njunega domnevnega romantičnega razmerja. Skupaj naj bi se udeleževala tudi t. i. zabav ob polni luni, tajski mediji so predvajali tudi posnetke varnostnih kamer, na kateri sta osumljenec in žrtev skupaj potovala z motociklom.

Sancho Bronchalo je sicer zatrdil, da je to izkrivljena različica njegove izjave policiji, obenem pa je zanikal, da sta se z Arteago kadar koli znašla med rjuhami. Na sojenju je kuhar, ki je svoje vsebine objavljal tudi na YouTubu, trdil, da se je s plastičnim kirurgom sprl, ker naj bi ga ta poskušal spolno napasti. Arrieta naj bi padel med prerivanjem in z glavo udaril v kad, izgubil zavest in nato umrl, poroča AP.

Družini mora plačati tudi odškodnino

Krivde za naklepni umor tako Sancho ni priznal. Organi pregona pa so pridobili videoposnetek varnostnih kamer, ki naj bi prikazoval, kako pred smrtjo kirurga Sancho domnevno kupuje nož, gumijaste rokavice, vrečke za smeti in čistilne raztopine v trgovini. To je po trditvah tožilcev podkrepilo obtožbo o naklepnem umoru.

Je pa priznal, da je razkosal žrtvino telo in se delov znebil na kopnem in v morju. Za obtožbo prikrivanja ali poškodovanja trupla je dobil štiri mesece zapora, zaradi priznanja dejanja pa so mu kazen znižali na dva meseca. Za nedolžnega se je izrekel glede obtožbe uničenja dokumentov druge osebe – potnega lista žrtve –, a ga je sodišče vseeno obsodilo, in sicer na dveletno zaporno kazen.

Silvia Bronchalo. Foto: AP
Silvia Bronchalo. Foto: AP

Sodišče province Koh Samui je za 30-letnika zaradi naklepnega umora prvotno izreklo smrtno kazen, vendar je to odločitev zaradi njegovega sodelovanja med sojenjem spremenilo v dosmrtno ječo. Obenem mora krivec družini žrtve plačati več kot 4,2 milijona bahtov (okoli 111.500 evrov) odškodnine. Odvetniki, ki zastopajo družino na sojenju, ki sta se ga udeležila tudi starša obtoženca, so zahtevali 30 milijonov bahtov (okoli 796.700 evrov).

Svoja dejanja obžaluje, oče napovedal nadaljnji boj

Sancho je na sodišču dejal, da obžaluje svoja dejanja. "Žal mi je, da je bilo izgubljeno življenje in da so starši izgubili sina," je dejal in dodal, da mu je žal za to, kar je storil po smrti in posledično žrtve njegova družina ni mogla primerno pokopati.

V skladu s pogodbo med Tajsko in Španijo lahko pod določenimi pogoji po več letih zapora na Tajskem zaprosi za repatriacijo, da bi prestal preostanek svoje zaporne kazni doma. Po razsodbi je sicer njegov oče Rodolfo zagotovil, da se "še naprej nameravajo boriti".

Peščica španskih državljanov v tajskih zaporih vključuje še enega moškega, obsojenega naklepnega umora in razkosanja svoje žrtve. Artur Segarra Princep je bil leta 2016 obsojen za umor sodržavljana Davida Bernata. Policija je sumila, da je Segarra oropal žrtev, ki naj bi jo poznal. Truplo naj bi hranil v zamrzovalniku v svojem stanovanju v Bangkoku, nato pa dele vrgel v reko. Njegovo smrtno obsodbo leta 2017 je tri leta kasneje tajski kralj Maha Vajiralongkorn spremenil v dosmrtno ječo.