Dve operaciji nosu, dva liftinga oči, trikratno vstavljanje vsadkov na različnih delih telesa, en lifting obraza, trije liftingi čela, deset ustnih vsadkov, sedem liposukcij ... Le nekaj izmed posegov, ki si jih je v 20 letih privoščil Steve Erhardt. Foto: MySpace
Dve operaciji nosu, dva liftinga oči, trikratno vstavljanje vsadkov na različnih delih telesa, en lifting obraza, trije liftingi čela, deset ustnih vsadkov, sedem liposukcij ... Le nekaj izmed posegov, ki si jih je v 20 letih privoščil Steve Erhardt. Foto: MySpace
Jocelyn Wildenstein
Za najbolj razvpito odvisnico od lepotnih posegov sicer velja newyorška bogataška ločenka Jocelyn Wildenstein, ki je za operacije zapravila že štiri milijone dolarjev.

Erhardt si je od nekdaj želel biti slaven. In to mu je uspelo - pa ne zaradi njegovih frizerskih sposobnosti (čeprav skrbi za pričeske številnih zvezdnikov), ampak zaradi njegove odvisnosti od plastične kirurgije. Do zdaj je za najrazličnejše posege odštel že 250.000 dolarjev, njegov videz pa je, milo rečeno, grotesken: mnogi ga označujejo za nekakšno "vesoljsko različico Patricka Swayzeja". Za revijo People pa je Steve nekoč izjavil, da "si samo želi biti videti spodobno".

Ni težko prepoznati nekoga, ki si je dal malce preveč "popraviti" obraz. A kdaj navdušenje nad plastično kirugijo in "zamrznjene" obrazne poteze preidejo v obsedenost? Uradna diagnoza ne obstaja, a ko ljudje s pomočjo skalpela krpajo duševne rane, se zadolžijo ter oddaljijo od družine in prijateljev zaradi številnih tveganih posegov, gre za odvisnost.

Začelo se je s popravkom nosu ...
Takšna je zgodba Steva Erhardta. Nekdanji fant s kmetije, danes pa zvezdniški frizer, šteje 49 let (na njegovi strani na MySpaceu sicer piše, da jih ima 37), za njim pa je okrog 40 lepotnih posegov. Pred dobrimi 20 leti je začel delati pri zvezdniškem stilistu Joseju Eberju in se srečal s številnimi popolnimi obrazi. "Vsi so bili tako lepi. Tudi jaz sem želel biti lep," se spominja Steve.

Stranka mu je priporočila kirurga in začelo se je s popravkom nosu - zožili so mu ga in skrajšali konico -, sledila je jamica v bradi po vzoru Michaela Jacksona. Bil je zadovoljen z rezultati, zato se je odločil za lifting oči pri istem zdravniku, ki pa ga je nato odslovil in mu rekel, naj se vrne čez 10 let. A je hitro našel drugega kirurga, ki ga ni nikoli zavrnil in je na njem naredil več kot 30 posegov.

Danes Stevu celo tujci svetujejo, naj konča posege na svojem telesu. Njegova družina pa se ne želi pogovarjati o tem. "Morda sem malce obseden, a želim si samo biti videti spodobno," pravi Erhardt. Dokaz, da na ta način celi duševne rane, pa je, da si najbolj zaželi kaj na sebi spremeniti, ko koga izgubi. "Ko sta v letalski nesreči umrli moja stara mati in polsestra, sem si privoščil liftnig obraza. Moja mati je ravno umrla in privoščil si bom lifting lic. Svet me ne sme videti takega. Nočem biti videti žalosten in star," je povedal leta 2007 za revijo People.