Glasbenik je sicer zatrdil, da je nastop dvakrat prekinil. Foto: Reuters
Glasbenik je sicer zatrdil, da je nastop dvakrat prekinil. Foto: Reuters

Na začetku novembra so v Teksasu med festivalom Astroworld, na katerem je bil Travis Scott kreativni vodja in nastopajoči, nastali prerivanje, panika in brezglavi dir. Raper je o nesreči, ki je zahtevala 10 življenj, po mesecu dni prvič spregovoril v daljšem intervjuju, ki je bil objavljen na spletni platformi YouTube. Radijskemu voditelju Charlamagnu tha Godu je povedal, da za hude težave, zaradi katerih bi moral ustaviti koncert, ni vedel – o njih je bil obveščen šele pred tiskovno konferenco, ki so jo izpeljali takoj po njegovem nastopu.

Za smrtne poškodbe in druge ranjene osebe naj tako ne bi vedel, dokler ni stopil z odra, organizatorji so mu prek slušalke zgolj sporočili, da bodo koncert po nastopih vseh njegovih gostov prekinili, vendar mu razloga za to niso podali. Glasbenik je sicer zatrdil, da je nastop dvakrat prekinil – med drugim je nekdo omedlel, zato je poklical varnostnike. Poudaril pa je, da sta bili njegova pozornost in zmožnost opazovanja, kaj se v množici dogaja, zaradi razsvetljave, glasbe in pirotehnike okrnjeni. Tudi med pesmimi naj tako ne bi slišal oboževalcev, ki so prosili za pomoč.

Sorodna novica Zaradi tragedije na festivalu Astroworld vložena 750-milijonska tožba

"Lahko pomagaš pri tistem, kar vidiš in o čemer ti povedo. Kadar koli ti rečejo, da se ustaviš, se ustaviš," je povedal zvezdnik z osmimi grammyji in dodal, da je vsakič, ko je videl, da je nekdo potreboval pomoč, za to poskrbel, večkrat naj bi koncert prekinil, da se je prepričal, ali so vsi v redu. "Želim si, da bi lahko storil še kaj drugega, kot samo stal tam in bil prisoten," je še priznal, poroča Guardian.

Sodeč po energiji se mu je koncert zdel kot običajen nastop

"Res boli, prizadelo je tudi skupnost in mesto, v meni je bilo veliko misli, čustev in žalovanja, trudim se dojeti," je delil Scott, ki je še izpostavil, da bi koncert v domačem Houstonu ustavil, če bi vedel, kaj se dogaja. Čeprav naj bi bil sam zadolžen le za ustvarjalni vidik festivala, drugo pa je bilo v rokah LiveNationa, naj bi sam čutil odgovornost, predvsem zato, ker se mu zdi, da je z oboževalci izjemno povezan. Tako čuti obvezo, da izve, kaj se je dogajalo, najde rešitev in poskrbi, da se to nikoli več ne bo ponovilo.

Njegovi odvetniki so vložili dokumente, v katerih zanikajo zakonsko odgovornost za smrti in poškodbe. Foto: EPA
Njegovi odvetniki so vložili dokumente, v katerih zanikajo zakonsko odgovornost za smrti in poškodbe. Foto: EPA

Scott naj bi sicer množico spodbujal k "mosh pitom" (pritisku množice iz prvih vrst) in "norenju", sam pa meni, da gre le za način sproščanja in zabave – sodeč po energiji se mu je festivalski koncert zdel kot običajen nastop –, to pa naj ne bi prispevalo k tragediji. "Ljudje niso prišli na koncert, da bi drugim škodovali, prišli so, da bi se imeli dobro, a se je zgodila nesreča," je še dejal in dodal, da sicer kot glasbenik, ki se trudi ustvariti doživetja, ki se dogajajo v varnem okolju, glede varnosti zaupa predvsem profesionalcem.

30-letnik in organizator dogodka LiveNation se sicer zaradi domnevne malomarnosti in spodbujanja k nasilju soočata z več kot 100 tožbami, ki znašajo več milijonov ameriških dolarjev. Njegovi odvetniki pa so vložili dokumente, v katerih zanikajo zakonsko odgovornost za smrti in poškodbe. Čeprav je zvezdnik družinam pokojnih ponudil, da pokrije stroške pogrebov, so ga številni zavrnili. "So v procesu žalovanja in poskušajo razumeti, kaj se je zgodilo. Želijo si odgovorov, jaz pa jim bom vedno na voljo za pomoč," je zagotovil in dodal, da je le želel pokazati, da jim stoji ob strani, njihov odziv pa se mu zdi razumljiv.