Bianca se je pred petimi leti prvič pojavila z očetom na eni izmed filmskih premier, toda nato je poniknila v ozadje. Vse do zdaj. Foto: Reuters
Bianca se je pred petimi leti prvič pojavila z očetom na eni izmed filmskih premier, toda nato je poniknila v ozadje. Vse do zdaj. Foto: Reuters
Leta 2012 je bila odločena, da uspe sama - brez pomoči očetovega priimka. Foto: Reuters
Družina Van Damme na kupu. Foto: Reuters
Tako sta skupaj z bratom Kristopherjem pospremila drugo poroko svojih staršev. Foto: Reuters

25-letna Bianca je otroštvo preživela ob grajenju mita o Van Dammu, hkrati pa je ves čas zatrjevala, da sovraži borilne veščine. Z leti se je Biancin odnos do borilnih veščin spreminjal: "Tako kot je moj oče vpeljal borilne veščine v 'mainstream', želim zdaj to prenesti na novo generacijo."

Van Damme se je vtisnil v popkulturo na račun akcijskih filmov, kot sta Kickbokser in Ulični bojevnik. Njegova igralska kariera pa je tudi omogočila udobno otroštvo za Bianco in njenega brata Kristopherja, ki danes šteje 28 let. In medtem ko je bil oče ikona akcijskih filmov, se je njena mama Gladys Portugues ukvarjala z bodibildingom.

"Starša sta naju pustila, da sva se ukvarjala z rečmi, ki so naju zanimale. Ko sem bila mlajša, me je mama vpisala na treninge borilnih veščin, da se naučim discipline. Stara sem bila sedem let in takrat sem jih sovražila. Držala sem se baleta in drsanja," se je spominjala Bianca v intervjuju za New York Post.

Pozneje se je družina preselila iz Los Angelesa v Vancouver. "Kot najstnica sem se osredotočila na hitrostno drsanje in na vsak način sem želela sodelovati na olimpijskih igrah," je priznala. "Potem pa sem kar naenkrat morala najti nekaj novega," je dodala.

Zatekla se je k igri in pozneje - ironično - k borilnim veščinam. Ob boku očeta je zaigrala v filmu Peklenska meja leta 2008. Čeprav je uživala v izkušnji, je ni vzela preveč resno. "Ni mi bilo všeč, kar sem videla ob prvem ogledu filma. Začela sem se zavedati, da, če je to nekaj, s čimer se hočem ukvarjati, potem se moram bolj potruditi," je priznala igralka.

Posvetila se je delu in čakala na naslednjo priložnost. Ob očetu je zaigrala v šestih filmih in pod nekaj izmed njih se je podpisala tudi kot producentka. Najprej se je podpisovala kot Bianca Van Varenberg (kot se Van Damme tudi piše v resnici), pozneje kot Bianca Bree (priimek je izpeljava iz njenega srednjega imena - Brigitte).

Vedno v očetovi senci
Ves čas se je poskušala oddaljiti od očeta. "Zapleteno je. Ljudje vedno pristopajo do mene in mi govorijo, kako radi imajo mojega očeta. Lepo je to slišati, toda ... kaj pa jaz," je priznala Bianca. Poleg imena namreč pride tudi prtljaga - Van Dammovo ime se je pred leti redno pojavljajo na naslovnicah revij. Leta 1990 je Jean-Claude priznal, da je zasvojen s kokainom. Potem so tu še pretepi s paparaci, veliki dolgovi in aretacije zaradi vožnje pod vplivom nedovoljenih snovi.

Po seriji odvajanja od zasvojenosti in celo diagnozi, da trpi za bipolarno motnjo, se je Van Damme leta 1992 ločil od Biancine mame in se za kratek čas poročil z manekenko Darcy LaPier (s katerim ima sina Nicholasa). Nato pa se je leta 1999 znova poročil s Portuguesovo. "Odraščanje z njim je bilo težko. Odvisno od leta. Nikoli nisem bila očetova princeska," je priznala Bianca.

Njun odnos je preživel številne vzpone in padce. Toda danes skupaj trenirata in si izmenjujeta izkušnje. Prav tako je zdaj začela uporabljati očetov priimek in celo podpisala pogodbe za snemanje filmov, kjer bo zaigrala brez očeta.