Jon Bon Jovi je odraščal v New Jerseyju, zdaj pa se po svoje trudi pomagati svojim rojakom. Foto: EPA
Jon Bon Jovi je odraščal v New Jerseyju, zdaj pa se po svoje trudi pomagati svojim rojakom. Foto: EPA

V restavraciji JBJ Soul Kitchen, ki je svoja vrata odprla v bližini zvezdnikovega rojstnega kraja v ameriški zvezni državi New Jersey, strežejo le hrano, pripravljeno iz organsko pridelanih sestavin, ki jo gojijo in dostavljajo krajevni pridelovalci, ob gostišču pa stoji tudi zelenjavni in zeliščni vrt, da lahko kuharji sproti naberejo, kar potrebujejo.

Restavracija, kjer strežejo le gurmansko hrano, je namenjena predvsem tistim, ki že sicer delajo kot prostovoljci za Jon Bon Jovi Soul Foundation, dobrodelno organizacijo, ki jo je že pred leti ustanovil pevec skupine Bon Jovi in ki se ukvarja zlasti s pomočjo revnim, dobrodošli pa so tudi tisti, ki si sicer izbrane hrane ne morejo privoščiti.

Cena kosila: Prostovoljni prispevki ali lupljenje krompirja
Obedov s tremi vrstami jedi namreč ne zaračunavajo, gostje pa lahko, če želijo, prispevajo po 20 dolarjev za omenjeno fundacijo, ali pa se najprej so sitega najedo, nato pa pomagajo v restavracijo in tako "odslužijo" za kosilo. Delo sicer ni preveč težko - gostje lahko pomagajo v kuhinji pri preprostejših kuharskih opravilih (lupljenje krompirja, sekljanje zelenjave ipd.), pospravljajo mize ali pa skrbijo, da so zaloge v skladišču polne.

Restavracija od skupnosti za skupnost
"V časih, ko eno izmed petih gospodinjstev živi pod mejo revščine ali pa ravno na meji, in v času, ko eden izmed šestih Američanov ne ve, kako bo prišel do hrane, je to restavracija, katere čas je prišel," je v izjavi za javnost dejal glasbenik, znan po svoji dobrodelnosti. Ob tem je še poudaril: "To je kraj, ki temelji in je zgrajen na skupnosti - in namenjen skupnosti."

Da je restavracija zaživela, sta bili potrebni dve leti načrtovanja, usklajevanja in preurejanja - stavba, kjer zdaj strežejo hrano, je bila nekoč avtomehanična delavnica.

Bon Jovi je znan po svoji dobrodelnosti - pred leti, ko je New Orleans zajel uničujoč orkan Katrina, je skupaj s kolegom iz skupine, Richiejem Samboro, organizaciji Angel Network, ki jo je ustanovila Oprah Winfrey, podaril milijon dolarjev za gradnjo in obnovo hiš, pozneje pa se je lotil tudi obnove številnih dotrajanih stavb v Filadelfiji.

Spodaj si lahko ogledate nagovor Jona Bon Jovija ob odprtju restavracije. Videoposnetek je v angleščini.