Jack Bauer velja za nepremagljivega agenta, ki naj bi bil vzor tudi resničnim agentom CIE. Foto: EPA
Jack Bauer velja za nepremagljivega agenta, ki naj bi bil vzor tudi resničnim agentom CIE. Foto: EPA
Tony Almeida
Jackov najboljši prijatelj in tesni sodelavec Tony Almeida ne more preboleti smrti svoje ljubljene žene Michelle. Za njeno smrt krivi ameriško vlado, zato ga v sedmi sezoni žene le maščevanje. Foto: EPA
Michelle Dessler
Ljubezenska zgodba Tonyja in Michelle je bila ena najlepših in najbolj tragičnih zgodb serije. Foto: EPA

Megauspešna serija je v ZDA zakorakala že v osmo sezono, veliki hollywoodski vodje pa so v ponedeljek sporočili, da so zdaj dali tudi zeleno luč za snemanje filma. Proračun naj bi bil precej velik, najeli so že scenarista Billyja Raya, ki se je lani podpisal pod film Russla Crowa Državniške igre (State of Play), želijo pa tudi, da pri filmu sodeluje tako rekoč vsa ekipa, ki ustvarja tudi samo serijo. A to najverjetneje pomeni, da bo osma sezona, ki se trenutno predvaja, tudi zadnja, saj ekipa ne more hkrati snemati obeh, premor za film pa bil bil preprosto predolg.

Igralec Kiefer Sutherland, ki v seriji upodablja glavnega junaka, nepremagljivega agenta Jacka Bauerja, je zaradi novice o filmu presrečen, saj si je za to dolgo prizadeval. Ekipa 24 je sicer že posnela en film, a le televizijski z naslovom Redemption, ki je pravzaprav predstavljal uvod v sedmo sezono.

Serija je popolnoma obnorela Ameriko in doživela velik uspeh tudi čez lužo, spremljali pa smo jo lahko tudi na naših malih zaslonih. Gledanost v ZDA presega deset milijonov, peto sezono si je ogledalo skoraj 14 milijonov gledalcev. Serija in njeni igralci so prejeli številne nagrade, tudi najprestižnejše televizijske - emmyje in zlate globuse.

Smrt v 24 ne izbira
Njena posebnost je predvsem format v "resničnem času", saj je vsaka minuta na malem zaslonu predstavlja resnično minuto v življenju glavnih junakov protiterosristične enote CTU in njihovih najbližjih. Vsaka sezona ima 24 epizod, vsaka epizoda pa predstavlja eno uro v dnevu. Zgodbe so napete, polne akcije in gledalca pogosto pustijo popolnoma brez besed, saj serija ne skopari s šokantnimi trenutki. Tako zelo šokantnimi, da se oboževalci na spletnih forumih pogosto sprašujejo, ali imajo scenaristi sploh srce. Ne navežite se preveč na glavne junake, saj najverjetneje ne bodo dočakali naslednjega dne, je pravzaprav zlato pravilo te serije. Pogosto objavljajo tudi spletne ankete z naslovom Čigava smrt vas je najbolj pretresla?, ki pa jih morajo sproti obnavljati, saj se seznam iz sezone v sezono daljša, saj glavne junake v seriji ubijajo kot po tekočem traku.

Tudi dobri postanejo slabi
V prvi sezoni Jackova pokvarjena partnerica, dvojna agentka Nina Myers, ubije njegovo nosečo ženo Teri. Jack je v tretji sezoni prisiljen ustreliti svojega vodjo Ryana Chappela, v šesti pa svojega partnerja Curtisa Manninga. Umrejo tudi priljubljeni agenti Edgar Stiles, Larry Moss, Milo Pressman, George Mason. Oboževalce pa so najbolj presunile smrti načelnega predsednika ZDA Davida Palmerja, Jackovega dobrega prijatelja in sodelavca Billa Buchanona ter CTU-agentke Michelle Dessler, ki za seboj pusti užaloščenega moža Tonyja Almeido, Jackovega najboljšega prijatelja in nekdaj odličnega agenta, ki prav zaradi njene smrti zamenja strani, "vstane od mrtvih" in tako poskrbi za enega največjih šokov v zgodovini serije. Zvesti gledalci so si oddahnili le ob dejstvu, da sta osmo sezono živi in zdravi dočakali Jackova hčerka Kim in računalniška analitičarka Chloe.

Teroristi z vsega sveta
Zlikovci, ki so v osmih sezonah grozili Ameriki z različnimi jedrskimi in biološkimi terorističnimi napadi, so bili z vsega sveta - od članov Jackove družine, domačih izdajalcev, balkanske mafije, teroristov arabskega porekla, Kitajcev in Afričanov. V ospredju zgodbe so tudi ameriški predsedniki, člani njihove družine in administracije, med katerimi se pogosto znajde izdajalec, ki meša štrene agentom protiteroristične enote.

Oboževalcem pa je ostalo v spominu tudi znamenito zvonenje CTU telefona, ki so si ga mnogi naložili tudi na svoje mobilne telefone, njegov zvok pa lahko slišite tudi v priloženem videoposnetku.