Trenutek, ki je zaznamoval letošnjo podelitev oskarjev. Foto: Reuters
Trenutek, ki je zaznamoval letošnjo podelitev oskarjev. Foto: Reuters

"Izdal sem zaupanje Akademije. Ostale nominirance in dobitnike sem prikrajšal za priložnost, da proslavijo nagrado in da jih počastijo za njihovo neverjetno delo. Srce se mi trga," je Smith zapisal v izjavi za javnost in dodal: "Zato izstopam iz Akademije filmskih umetnosti in znanosti, sprejel bom vse posledice svojega dejanja, za katere bo odbor ocenil, da so potrebne."

Kot smo že poročali, je na nedeljski podelitvi oskarjev Willu Smithu prekipelo, ko se je komik Chris Rock pošalil iz dejstva, da je njegova žena Jada Pinkett Smith zaradi bolezenskega stanja alopecije gologlava. Skočil je na oder in komiku prisolil klofuto. Le malo pozneje je sicer prejel zlati kipec za najboljšo moško vlogo, a je nagrada ostala v senci njegovega izbruha.

Upravni odbor akademije je pozneje sprožil disciplinski postopek proti Smithu. Sankcija izključitve zdaj sicer več ni možna, a naj bi akademija imela na voljo še dodatne sankcije. O tem, katere bodo naslednje poteze Akademije, bo odbor, ki jo vodi, razpravljal na svoji naslednji seji, ki bo 18. aprila.

Smith se je Rocku, akademiji in gledalcem že opravičil, Rock pa incidenta še ni javno komentiral, je pa napovedal, da bo o tem v prihodnje gotovo zbijal šale.

Svojo izjavo ob izstopu iz Akademije je Will Smith sklenil: "Spremembe terjajo čas in odločen sem storiti vse, da se mi nikoli več ne bi zgodilo, da bi mi nasilje zameglilo razum."