Kip sta naročila leta 2017. Foto: Reuters
Kip sta naročila leta 2017. Foto: Reuters

Slovesnost ob razkritju kipa je potekala na prenovljenem vrtu Sunken – za obnovo so posadili kar 4000 rož, za delo pa so porabili kar 1000 ur. Med svojim bivanjem v Kensingtonski palači naj bi bil ta kraj namreč princesi Diani najljubši, princ William in Harry pa sta na dan, ko bi valižanska princesa praznovala 60. let, skupaj slovesno odkrila kip njune pokojne matere.

Napetosti ni bilo. Foto: Reuters
Napetosti ni bilo. Foto: Reuters

Kip, ki sta ga vojvodi Cambriški in Susseški naročila že leta 2017, je oblikoval Ian Rank-Broadley, britanska princa pa upata, da bo novi kip obiskovalce palače spodbudilo k razmišljanju o njenem življenju in zapuščini. "Vsak dan si želiva, da bi bila še tu z nami," sta dejala William in Harry, ki sta bila stara 15 in 12 let, ko sta izgubila mamo, spominjata pa se predvsem Dianine ljubezni, moči in značaja, s katerimi je spremenila življenje veliko ljudi po svetu. Princa, ki sta se od pogreba vojvode Edinburškega prvič skupaj ponovno pojavila v javnosti, sta se zahvalila tudi vsem, ki še vedno ohranjajo spomin nanjo, poroča BBC.

Vrt bo za javnost odprt od 2. julija

Dogodek je bil zaradi ukrepov proti covidu-19 majhen in miren – udeležili so se ga William, Harry, Dianini sestri in brat ter člani odbora, ki so nadzorovali nastanek kipa in obnovo vrta. Morebitnih napetosti ni bilo, sorojenca sta se pred razkritjem kipa celo smehljala. Vrt se bo za javnost odprl 2. julija.

Harry, ki z družino sicer živi v Združenih državah Amerike, je v Združeno kraljestvo prispel že prejšnji teden, saj je moral po prihodu nekaj časa obvezno preživeti v karanteni. V nedavnem intervjuju je Harry sicer dejal, da je po njegovem mnenju svoja dvajseta leta preživel v peklu depresije in opojnih snovi, s katerimi se je želel rešiti občutkov krivde in žalosti po prometni nesreči svoje matere. Vojvoda Susseški pa je tudi mnenja, da družina ni storila dovolj, da bi se princa lahko spopadla s težavami ob materini smrti. Charles naj bi težave preveč pometal pod preprogo in se s sinovoma premalo pogovarjal o njunih stiskah.