"Zagotovo me bodo prizori prevzeli. Komaj čakam, da vidim vso lepoto, ki nas obdaja," je dejal kanadski zvezdnik pred poletom. Foto: AP
Poleteli so 13. oktobra 2021. Foto: AP
Poleteli so 13. oktobra 2021. Foto: AP

Lani oktobra je William Shatner postal najstarejši človek, ki je poletel v vesolje. Takoj po vrnitvi na Zemljo je Shatner izrazil navdušenje nad izkušnjo. "Vsak na svetu mora to izkusiti in videti. To je nekaj najbolj neverjetnega. To, kar ste mi dali, je najboljša in najganljivejša izkušnja, ki si jo lahko zamislim. Tako sem napolnjen s čustvi. To je izjemno, izjemno. Upam, da si od tega ne bom nikoli opomogel. Upam, da bom lahko ohranil to, kar čutim zdaj. Tega nočem izgubiti," je v prvi izjavi dejal Shatner, ki je bil popolnoma prevzet ob misli na to, kako majhen in ranljiv je naš planet, ki ga ščiti le tanka plast atmosfere.

Sorodna novica Igralec William Shatner pri 90 letih postal najstarejši človek v vesolju

Skoraj leto pozneje pa igralec, ki je zaslovel z vlogo kapitana Jamesa T. Kirka v Zvezdnih stezah, na celotno izkušnjo gleda drugače. "Všeč mi je skrivnostnost vesolja. Rad imam vsa vprašanja, ki so se nam porajala skozi tisoč let raziskovanja in hipotez. A ko sem pogledal v vesolje, ni bilo več nobene uganke, nobenega veličastnega začudenja. Videl sem le smrt," je zapisal 91-letnik v svoji knjigi Boldly Go: Reflections on a Life of Awe and Wonder, poroča Guardian.

Med popotovanjem je izkusil breztežnost in zrl skozi okno kapsule podjetja Blue Origin, katerega lastnik je ustanovitelj spletnega trgovca Amazon Jeff Bezos, razgled pa je opisal kot “hladno, temno, črno praznino, ki je globoka, obdajajoča in vseobsegajoča." Dodal je, da je bilo vse, kar je mislil in pričakoval, da bo videl, napačno. "Mislil sem, da bo odhod v vesolje katarza povezave, ki sem jo iskal med vsemi živimi bitji – da bo biti tam zgoraj naslednji čudoviti korak pri razumevanju harmonije vesolja."

"Odkril sem, da lepota ni tam zunaj, ampak tukaj spodaj, z vsemi nami."

Družbo so mu delali še trije ‒ podpredsednica podjetja Blue Origin Audrey Powers, soustanovitelj podjetja Planet Chris Boshuizen in Glen de Vries, direktor francoske korporacije Dassault Systèmes. Foto: AP
Družbo so mu delali še trije ‒ podpredsednica podjetja Blue Origin Audrey Powers, soustanovitelj podjetja Planet Chris Boshuizen in Glen de Vries, direktor francoske korporacije Dassault Systèmes. Foto: AP

Kanadčan je nadaljeval, da bi njegov izlet v vesolje, med katerim je posadka dosegla višino 100 kilometrov, moral biti praznovanje, a se je zdel kot pogreb. Celotna izkušnja naj bi v njem vzbudila "neizmerno žalost", vseeno pa je obenem na nov način začel občudovati lepote Zemlje. "Odkril sem, da lepota ni tam zunaj, ampak tukaj spodaj, z vsemi nami," je dejal zvezdnik in pristavil, da je njegova povezava "z našim malim planetom postala še globlja."

Po njegovih besedah se vsak dan ljudje srečujejo z informacijami o nadaljnjem uničevanju Zemlje, izumrtju rastlinstva in živalstva. "Stvari, ki so se razvijale pet milijard let, nenadoma ne bomo nikoli več videli zaradi vmešavanja človeštva. To me je navdalo s strahom," je še priznal Shatner, ki se ni počutil tako, da bi se pridružil drugim na krovu, ki so praznovali s penečim vinom.